Potpisan ugovor; Kreće projekt izgradnje vodovoda i kanalizacije Nin-Privlaka-Vrsi vrijedan 400 milijuna kuna

Potpisom na dva dokumenta – ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovora o sufinanciranju projekta „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi, za sufinanciranje iz EU fondova“ – zapadni dio Zadarske županije sa svim svojim građanima i jedinicama lokalne samouprave zakoračio je u 21. stoljeće. Potpisnici dokumenata – ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, generalni direktor državne tvrtke „Hrvatske vode“ Zoran Đureković, gradonačelnik Grada Nina Emil Ćurko, načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja, načelnik Općine Vrsi Luka Perinić te direktor virskog općinskog poduzeća „Vodovod Vir“ Hrvoje Bašić, zaključili su jučer na svečanosti potpisivanja u Ninu kako je aglomeracija vrijednosti 397 milijuna kuna u punom značenju – povijesni ili projekt stoljeća.

„Ovo je jedna od većih aglomeracija u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji uključuje izgradnju 102 kilometara kanalizacijske mreže, odnosno sustava odvodnje otpadnih voda, potom 32 kilometara sanacije vodovodne mreže i 33 crpne stanice za 28 tisuća stanovnika. Dosadašnja priključenost na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu bila je niska, ali ćemo ovim projektom dobiti pokrivenost od 83 posto što je od neizmjerne važnosti za stanovništvo ovog dijela županije i turistički razvoj cijelog područja“, sažeo je ministar Čorić poruku s potpisa tih dokumenata. Kako je već ranije „Vodovod Vir“ kao investitor i nositelj projekta od EU, odnosno JASPERS agencije, dobio zeleno svjetlo za dobivanje gotovo 400 milijuna kuna za ovaj vodovodni i kanalizacijski projekt, potpisani su dokumenti praktički tek potvrdili dodjelu bespovratnih sredstava i definirali način sufinanciranja projekta. Njegova je ukupna vrijednost 397 milijuna kuna s prihvatljivim troškovnikom od 317,7 milijuna kuna, od čega će EU osigurati 224 milijuna kuna. Ostatak od približno 94 milijuna kuna sufinancirat će u najvećem obimu „Hrvatske vode“, potom Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te tri jedinice lokalne samouprave – Nin, Privlaka i Vrsi.

„Nakon 12-13 godina projektiranja, izrade studija zaštite okoliša, kupovine zemljišta i sređivanja imovinsko-pravnih odnosa, došao je napokon i ovaj dan. Potpis na ovaj ugovor zaista je svečani je trenutak“, kazao je gradonačelnik Ćurko prisječajući se dugotrajnosti i složenosti cijelog projekta. Prekretnica je bila, naveo je ninski gradonačelnik, kada su iz JASPERS-a prije pet godina tražili da se dotadašnji projekt objedini u jedinstveni sustav s virskim vodovodnim i kanalizacijskim projektom.

„Od toga se na kraju odustalo, jer je riječ o dva različita projekta i sustava, ali je dogovoreno kako isporučitelj projekta treba biti poduzeće Vodovod Vir“, još je kazao Ćurko. „Vodovod Vir“ na čelu s direktorom Bašićem nakon toga je napravio idejni i glavni projekt, dobio građevinske dozvole, izradio studiju izvodljivosti te utjecaja na okoliš, poslao aplikacijski paket za sufinanciranje i prijavu projekta za EU sredstva. Ostatak se jučer dogodio u Ninu, a veoma skoro očekuje se i početak radova.

„Više o početku radova na aglomeraciji znat ćemo čim se završi postupak javne nabave i potpiše ugovor o izvođenju radova. Bit će to vrlo brzo“, još je direktor Bašić informirao javnost o početku radova na projektu stoljeća.

 

U NINU NA POTPISU UGOVORA NAJVIŠE JE BILO VIRANA

Projekt aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi samostalni je projekt, baš kao i milenijski projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira, ali su oba povezana istim investitorom i nositeljem projekta – virskim komunalnim poduzećem „Vodovod Vir“. Stoga je i broj Virana na potpisu sporazuma u Ninu bio – najveći. Pored potpisnika oba ninska ugovora, direktora „Vodovod Vira“ Hrvoja Bašića, virsku delegaciju predvodio je načelnik općine Vir Kristijan Kapović sa zamjenikom načelnika Antonijem Vučetićem, predsjednikom Općinskog vijeća Rajkom Radovićem, direktorom komunalnog poduzeća „Čisti otok“ Antom Šikićem, direktorom komunalnog poduzeća „Vir održavanje“ Marinom Radovićem, direktoricom destinacijske kompanije „Vir turizam“ Kristinom Perić, pročelnicom Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Katarinom Radović i pročelnicom Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Paolom Žepinom. Na potpisivanju ugovora bili su i drugi predstavnici resornog Ministarstva, tvrtke „Hrvatske vode“, Zadarske županije i jedinica lokalne samouprave.

 

ŽUPAN LONGIN: NEMA TURIZMA BEZ VODOVODA I ODVODNJE

Kada je u Zadarskoj županiji župan Božidar Longin nedavno predstavljao deset najvažnijih županijskih projekata sadržanih u Strategiji razvoja Zadarske županije do 2020. godine, projekt Aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi i virski projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže po cjeniku i složenosti bili su na samom vrhu uz projekt izgradnje centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Stoga je i župan Longin potpisane ugovore nazvao – povijesnim za Zadarsku županiju.

„Imali smo strašnu proteklu godinu sa sušama, požarima i poplavama, pa smo morali biti posvećeni sanacijama, no ova je godina počela bitno drukčije. U njoj nas očekuju veliki, kapitalni projekti, a potpis na ove dokumente najbolja su najava onoga što nas očekuje. Ovo je zaista povijesni dan za zapadni dio Zadarske županije koji je orijentiran na turizam kao osnovnu gospodarsku granu, a kako nema turizma bez vodovoda i odvodnje, jasno je o kakvom projektu govorimo“, kazao je župan Longin.

 

GRADONAČELNIK ĆURKO: NAJVEĆI DAN U NOVIJOJ POVIJESTI NINA

Aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi uključuje izgradnju 102 kilometra kanalizacijske mreže sa podsustavima u Ninu (21,1 km), Privlaci (39,2 km), Vrsima (27,4) i Zatonu (14,4 km) te 33 crpne stanice (Nin 8, Privlaka 12, Vrsi 6, Zaton 7) sa 83-postotnom priključenošću na sustav odvodnje. Projekt uključuje i sanaciju 32 kilometara vodovodne mreže te bio pročišćivač i podmorski ispust od 5 km.

„Ovo je zaista projekt stoljeća za zapadni dio Zadarske županije. Bez izgradnje sustava odvodnje i vodno-komunalne infrastrukture nema daljnjeg razvoja, a s ovim projektom sve nas u budućnosti čeka prosperitet i boljitak“, istaknuo je gradonačelnik Ćurko zahvalivši se Vladi Republike Hrvatske, resornom Ministarstvu i posebno projektnom timu. „U protekloj godini napravili smo više posla nego u svih onih 12 godina ranije. Danas je najveći dan u novijoj povijesti Nina i svih okolnih mjesta, dugo će se pamtiti“, zaključio je ninski gradonačelnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...