Praznina nakon ispunjenosti brojnim događanjima – kako pobijediti siječanjsku depresiju?

Osjećaj praznine nakon ispunjenosti brojnim događanjima za vrijeme blagdana sasvim je prirodno i rijetko tko ne osjeti barem malo nostalgije za tom toplinom jednom kad nastupi hladni siječanj.

Kako se nositi s ovim osjećajem na nekoliko jednostavnih načina, pročitajte u nastavku.

1. Isplanirajte budućnost

Ako se osjećate neispunjeno i bez cilja, pomoći će vam da sjednete i zapišete svoje ciljeve u novoj godini te se fokusirajte na njihovo ostvarivanje. Sve u svojim mogućnostima, nemojte pretjerivati ako znate da je ostvarenje nemoguće jer će vas to dodatno demotivirati. Možda je to novi hobi koji želite započeti, novi sport, razmišljate o putovanju, preuređenju neke prostorije u stanu, osamostaljivanju, itd. Ideja je mnogo, a čim imate nešto pozitivno na što se možete usredotočiti, zaokupiti se time i unaprijed se veseliti, bit će vam lakše.

2. Raščistite nered (u glavi i domu)

Meditirajte. To je idealna metoda za rješavanje nemira koji vam se mota po glavi i koji ćete na taj način moći kontrolirati, razriješite sami sa sobom sve što vas muči, posvetite vlastitim mislima dovoljno vremena da pronađete rješenje za nošenje s problemima. A neredu u glavi pomaže i čišćenje nereda u prostoru. Organizirajte se i složite ormar, presložite dijelove stana čiji vas izgled muči, kreirajte sami sebi utočište u domu gdje će vladati samo pozitivno raspoloženje i to će se odmah odraziti na vaš cjelokupni stav.

3. Okružite se prijateljima i obitelji

Nastavite sva druženja koja ste ostvarili u prosincu. Božić nije jedino vrijeme za okupljanje obitelji i prijatelja, stvarajte nove tradicije, par dana u mjesecu koje ćete posvetiti samo njima i cjelodnevnom druženju, kuhanju, igri… Izađite u kino, u bar, klub, restoran. Pozitivno okruženje i u vama će stvarati samo optimizam i crni oblak iznad glave će nestati.

4. Bavite se nekom aktivnošću

Iako najradije ne bi izašli iz stana, natjerajte se na aktivnost, idealno na svježem zraku. Vježbanje potiče otpuštanje endorfina, javlja se osjećaj sreće, ispunjenosti i samoostvarenja. A uz to i topite kilograme koje ste nakupili za vrijeme blagdana i stvarate jednu zdravu naviku za budućnost. Nije loše, zar ne?

5. Uravnoteženo se hranite

Želja za slatkišima i ugljikohidratima sad je jača nego ikad. Navukli smo se na šećer za vrijeme praznika, a i tijelo nam traži comfort food čim se osjećamo lošije. Sad se od toga treba odviknuti što nije kratkotrajan proces, ali važno je s njime početi što prije, hraniti se uravnoteženo, kupovati cjelovite namirnice, izbaciti rafinirani šećer, alkohol, ugljikohidrate u obliku pekarskih proizvoda te što ustrajnije provoditi detoksikaciju. Ako ćemo se pridržavati plana, tijelo će se postojano čistiti, a odmah će se poboljšavati i psihičko stanje, prenosi Journal.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...