Preboljeti prekid veze je isto kao skinuti se s droge

Znanstvenici su utvrdili da se muškarcima i ženama slomljenog srca prilikom gledanja fotografije bivših partnera aktiviraju regije u mozgu povezane s nagradom, ovisnošću, kontrolom osjećaja, osjećajem povezanosti te fizičkom boli i tugom.

Rezultati možda pojašnjavaju zašto je nekim ljudima teško preboljeti prekid i zašto se, u nekim slučajevima, ljudi ponašaju ekstremno, uhode partnere, ubijaju ih ili počine samoubojstvo. “Romantična ljubav je ovisnost”, tvrdi autorica studije Helen E. Fisher, biološka antropologinja sa sveučilišta Rutgers koja se bavi ljubavlju.

“To je snažna, divna ovisnost kada sve ide dobro, ali prestrašna ovisnost kada stvari krenu loše.” Znanstvenici spekuliraju da odgovor mozga na ljubavno odbijanje ima evolucijsku osnovu.

“Dijelovi mozga odgovorni za romantičnu ljubav nastali su prije puno milijuna godina kako bi se naši preci u određeno vrijeme mogli fokusirati na samo jednu osobu i započeti proces razmnožavanja”, kaže Fisherova.

“Kada je vaša ljubav odbijena, izgubili ste najveću nagradu u životu, a to je partner za stvaranje potomstva. Kada nas ostavi osoba koju još volimo sistem mozga se aktivira i pokušava nam pomoći vratiti voljenu osobu pa se na nju fokusiramo, čeznemo za njom i pokušavamo je opet pridobiti”, tvrdi znanstvenica.

Svi sudionici studije bili su u vezi prosječno dvije godine, s tim da su prošla i dva mjeseca od prekida. Na “Passionate Love Scale” mjeren je intenzitet njihovih osjećaja. Pokazalo se da je gledanje fotografije bivše ljubavi stimuliralo regiju mozga koja je uključena u motivaciju i nagradu. Prethodne studije su pokazale da je to regija aktivna kod ludo zaljubljenih ljudi.

Ima smisla, ako ste sretno ili nesretno zaljubljeni, još ste zaljubljeni. Studija pokazuje da se aktiviraju i druge dvije regije mozga koje su povezane s intenzivnom ovisnošću od kokaina i cigareta te je zabilježena pojačana aktivnost u regijama mozga odgovornim za fizičku bol i tugu.

Znanstvenici su došli i do nekih dobrih vijesti u vezi onih “odbačenih”. Čini se da vrijeme liječi bol. Što je više vremena prošlo od prekida bilo je sve manje aktivnosti u regiji mozga povezanoj s ovisnošću.

“Regije mozga uključene u regulaciju emocija, donošenje odluka i vrednovanje aktivirale su se kada su sudionici vidjeli osobu koja ih je odbila. Ovo sugerira da su ostavljeni učili iz prošlih romantičnih iskustava, vrednujući gubitak i dobitak te pronalazili načine kako da se nose sa situacijom”, kaže Fisherova.

Ono što je studija još utvrdila sugerira da razgovor o proživljenom iskustvu, umjesto tugovanju u tišini, pomaže i ima terapeutski učinak.

“Za mozak je zdravo o tome iskustvu razgovorati umjesto izgubiti se u očaju i povlačiti se u sebe. O situaciji treba razmišljati aktivnije i raditi na tome kako se s njom nositi”, savjetuje Fisherova, piše B92.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...