Prvo zgazio pješaka, a onda ga unesrećenog bacio s krova

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru provedena je dokazna radnja prvog ispitivanja državljanina Republike Hrvatske (1968.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv sigurnosti prometa izazivanjem prometne nesreće u cestovnom prometu i kaznenog zakona i kaznenog djela protiv života i tijela nepružanjem pomoći, stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva u Zadru.

Vozio s 2.33 promila alkohola u krvi

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 4. siječnja 2018. u 01,18 sati, u mjestu Stankovci (na cesti D-27) upravljao osobnim automobilom iz smjera istoka u pravcu zapada, iako svjestan da ne smije upravljati vozilom ako u krvi ima alkohola, te da je kao vozač dužan obratiti pažnju na pješake koji se nalaze na kolniku, kao i da je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti i preglednosti jer u protivnom može ugroziti druge  sudionike u prometu.

Osnovano se sumnja da je pristajući na to vozio pod utjecajem alkohola (koncentracija od 2,33 g/kg u krvi) zbog čega su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene, pa je dolaskom do kbr. 269, upravo zbog alkoholiziranosti i vožnje brzinom koja nije bila prilagođena uvjetima vožnje po noći i mokrom kolniku, prilikom izlaska iz blagog zavoja izgubio kontrolu upravljanja nad vozilom te prešao na lijevu prometnu traku po kojoj se kao pješak kretao V. B., na kojega je naletio prednjim lijevim dijelom vozila.

Vratio se po otpalu registraciju

Uslijed naleta oštećenik je nabačen na krov vozila, a osumnjičenik je, osnovano se sumnja, iako svjestan da oštećeniku treba ukazati liječničku pomoć koja bi mu mogla spasiti život, nastavio vožnju bez zaustavljanja daljnjih 150 m, nakon čega se zaustavio i tijelo oštećenika gurnuo s krova vozila te se ne obavještavajući službu Hitne medicinske pomoći niti policiju, vozilom udaljio s mjesta događaja. Oštećeni pješak je pronađen u 01,45 sati gdje je preminuo uslijed višestrukih po život opasnih ozljeda, dok se osumnjičenik vratio na mjesto događaja u 2,30 sati kako bi pokupio registarsku pločicu vozila koja je otpala na kolnik prilikom naleta na pješaka.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...