Santini: “Stalno me zovu iz Kine i lupaju cifre, ali ne ide mi se. Zadar je najdraži period karijere!”

Ivan Santini opet je privukao pažnju na sebe. Hrvatski napadač zabio je u pobjedi (2:0) svog Caena na gostovanju kod Bordeauxa, time presudio i dosadašnjem treneru Žirondinaca Jocelynu Gourvennecu. To nije bilo sve, Santini je u 86. minuti iznudio i realizirao kazneni udarac iz kojeg je njegova momčad stigla do prednosti. Domaći branič Baysse tom je prilikom zaradio crveni karton, a televizijske snimke pokazale su kako je tu “bilo svega”. Navlačenja, koškanja, pa i međusobnog udaranja dvojice igrača…, piše Goal.

“Uh, bila je to za nas važna pobjeda kojom smo se odmakli od zone ispadanja. Daleko je još kraj prvenstva, a mi što prije moramo osigurati prvoligaški status. Bit će napeto, evo već danas nam slijedi još jedna teška utakmica, igramo s Marseilleom. Ali, u klubu vlada pozitiva, svi smo uvjereni kako ćemo i ove sezone ostati u francuskoj eliti” rekao je za Goal dobro raspoloženiSantini, pa nastavio:

“Rekao bih da mi ove godine igramo drugačije, puno tvrđe nego prošle sezone. Samim time stvaramo i puno manje prigoda, pa je i meni teže igrati u napadu. Kao da tek sada shvaćam koliko je teško u ovakvome klubu postići 15 prvenstvenih pogodaka, a toliko sam ih zabio prošle sezone. Moje igre? Zadovoljan sam, zadovoljni su i svi oko mene, to je još važnije. Kažem, nemam puno prigoda, za sada sam na sedam prvenstvenih golova u sezoni, a vjerujem da će ih do kraja prvenstva biti još.”

Kakvi su ciljevi Caena?
“Ma svi razmišljamo samo o očuvanju prvoligaškog statusa. Prošle godine smo se do zadnje sekunde borili za ostanak u ligi, svi znamo koliko je to sve bilo stresno. Sada moramo zapeti još jače, nastaviti skupljati bodove, pa ovu sezonu što mirnije i bezbolnije privesti kraju. A tek kada i teoretski osiguramo ostanak, imamo pravo razmišljati i gledati prema sredini ljestvice.”

U posljednjoj ste utakmici izborili, pa realizirali kazneni udarac, a tome je prethodilo međusobno udaranje vas i domaćeg braniča Bayssea. Na snimci djeluje kao da ste vi prvi udarili stopera Bordeauxa…
“Da, vidio sam kako je to izgledalo na snimci. Gledajte, u nogometu se događaju takve stvari, tu nažalost ima puno nesportskih poteza, raznih udaraca. Katkad ih dajete, katkad primate. Prvo je negdje on mene zakačio, pa sam ja njemu uzvratio, pa je on opet reagirao. Ne mogu reći da sam ponosan na taj svoj potez, ali takve se stvari događaju u nogometu. Prilikom svakog prekida, svakog kornera, uvijek netko nekoga udara li povlači. Svim srcem igram za Caen, borim se koliko mogu i spreman sam sve napraviti za dobrobit svoje momčadi. Ali, na taj potez sigurno nisam ponosan.”

‘Svake godine me zovu iz Kine i lupaju cifre, ali još mi se ne ide u te egzotične zemlje’ kaže Santini

Kako vam se ove sezone čini liga? Može li tko zakomplicirati PSG-u put prema naslovu prvaka?
“Ma kakvi, jako teško. Vi taj PSG morate osjetiti na terenu, tada shvatite koliko je to snažna momčad. Evo, sada su Dijonu zabili osam komada, mi smo krajem prosinca od Parižana izgubili 3:1. Ali, ne mogu baš reći kako je rezultat bio realan, bili su puno bolji od nas. Gledajte, vi se u svakoj momčadi možete fokusirati na jednog, dva ili pak tri igrača, ali kod PSG-a opasnost dolazi sa svih strana. Ma teško je to i opisati. Neymar je fantastičan, za Mbappea sam čak pomislio kako tu možda i neće biti dobar kao u Monacu, a to čudo od djeteta sada je još bolji. Strašni su, nitko im ne može ništa. A kod njih velika opasnost prijeti i s klupe.”

Ivan Santini je sam nastavio…
“Baš me zanimaju ti dvoboji koji ih u Ligi prvaka očekuju protiv Real Madrida. Nekako mislim da je PSG možda i bolji, sada su u odličnoj formi, ali opet nitko nema pravo podcijeniti Real. Volio bih zbog Luke i Matea da uspiju otići korak dalje, pa da Real nastavi svoj europski put. Ali, čudesno je to kako igra PSG, nikada nisam igrao takve utakmice. Pa da se protiv nekoga osjećate toliko nemoćno, to nikada nisam doživio.”

Postoji li mogućnost da do kraja zimskog prijelaznog roka napustite Caen? U malome klubu zabijate u kontinuitetu, vjerujemo da na vašem stolu ima ponuda…
“Prije svega, sretan sam i zadovoljan u Caenu. I to mi je najvažnije. Ovdje imam i dobar ugovor, tu uživam sa svojom obitelji. Tko zna što će biti danas-sutra, ali ne zamaram se time. Kina? Da, svake godine me zivkaju iz Kine, pa lupaje neke nevjerojatne cifre, ali sada ne razmišljam o tome. U najboljim sam godinama (28, nap. a.), igram u jakoj ligi, uživam ovdje. Tko zna, možda jednoga dana i završim tamo, ali sada nije vrijeme za te egzotične destinacije. Tko zna gdje ću i kada ići dalje? Tko zna, možda me put još jednom nanese i u HNL.”

Dalić za Goal: Ja neću kao Červar…

Pratite li hrvatski klupski nogomet?
“Iskreno, ja obožavam HNL! I baš svaki put kada sam u prilici, gledam naš domaći nogomet, bez obzira tko igrao. Znam sve te priče o ‘močvari’, ali ja u gledanju HNL-a jednostavno uživam. Naša liga ima neki poseban čar, meni je igranje za Zadar u HNL-u daleko najdraži period karijere. Još sam u nekim utakmicama bio kapetan, ma meni je to strašna čast, ne mogu vam to ni opisati! Vjerujte mi, nigdje nema takvih prijateljstva, pa sreće, ponosa i nekih zajedničkih izlazaka kao poslije nekih utakmica u HNL-u. Kada pobijedite, pa sa svojim prijateljima i suigračima odete proslaviti pobjedu. U hrvatskom nogometu zaista upoznate baš prave prijatelje, u inozemstvu je sve to bitno drugačije. Odradite trening ili utakmicu, nakon toga se pozdravite i svi odete kući.”

U dodatnim kvalifikacijama i dvobojima s Grčkom niste bili na popisu Zlatka Dalića. A bliži se Svjetsko prvenstvo u Rusiji…
“Ma ne zamaram se time, meni je reprezentacija velika čast. Toliko sam ponosan na svoja dva dosadašnja nastupa za Hrvatsku, srce mi je baš puno. Ja ću i dalje maksimalno trenirati, davati sve od sebe, a ako izborniku ikad zatrebam – ovdje sam. Zlatko Dalić radi sjajan posao, treba ga samo pustiti na miru. Već od prvog treninga vidjelo se kako u reprezentaciji pod njegovim vodstvom sve funkcionira, kako je sve pod kontrolom. A Hrvatska sada ima i rezultate. Razgovarali smo kada je tek došao za izbornika, a od tada smo se par puta čuli porukama” završio je Ivan Santini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...