Slikovnica o istospolnim obiteljima unaprijed razgrabljena

Djeca žive u različitim obiteljima, pa tako žive i u istospolnim, jednoroditeljskim, posvojiteljskim, i dobro je djecu učiti o tome da postoje različite obitelji, kazao je koordinator udruge Daniel Martinović. Naklada prve hrvatske slikovnice o istospolnim obiteljima “Moja dugina obitelj” je razgrabljena i prije nego što je slikovnica otisnuta i predstavljena. Svih 500 primjeraka koliko je udruga Dugine obitelji objavila je rezervirano i prije nego što je slikovnica izašla iz tiska.

– Zahvalni smo ljudima na povjerenju. Mnogi od njih su se za slikovnicu predbilježili naslijepo, prije nego što su mogli vidjeti njen sadržaj, kazao je za Novi list koordinator udruge Daniel Martinović.

Radi se zapravo o dvije slikovnice u jednoj: u jednoj obitelj tvore četverogodišnji dječak Roko i njegove mame Ines i Lucija, a obiteljskoj atmosferi doprinosi i kućni ljubimac, pas Đuro, dok u drugoj o četverogodišnjoj Ani brinu njeni tate Darko i Tomislav, a obiteljskoj atmosferi doprinosi kućni ljubimac, mačak Muki. Slikovnice opisuju uobičajene, svakodnevne aktivnosti bilo koje obitelji i malog djeteta – dijete u vrtiću, u igri s najboljim prijateljem, što voli jesti – Roko palačinke s bananama, Ana jagode.

Oboje djece nauče da su njihove obitelji – dugine obitelji. Roko je, dakle, naučio da je njegova obitelj dugina, a “još uvijek ne razumije potpuno zašto, ali mu je teta objasnila da je takva jer u dugi ima mjesta za sve boje”.

Ideja o slikovnici je potekla iz samih duginih obitelji koje žele literaturu za svoju djecu. Nabavljali su slikovnice i literaturu, o različitostima i uključivosti LGBT zajednice, iz inozemstva, činilo im se da je najjednostavnije nešto od toga prevesti, a na kraju su odlučili sami napraviti svoju slikovnicu jer u Hrvatskoj nema ni jedne slikovnice koja govori samo o duginom obiteljima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...