Sociolog Krolo o glazbenim ukusima: “Turbofolk slušaju mladi iz strukovnih škola, manje su tolerantni i deklariraju se kao vjernici”

Profesor Krolo predstavio je rezultate istraživanja glazbenog ukusa mladih u većim gradovima na jadranskoj obali, zatim istraživanje o kulturnim potrebama i vrijednostima mladih u većim primorskim gradovima te preliminarne rezultate još neobjavljenog istraživanja glazbenog ukusa odraslih osoba.

– Što se tiče glazbenih ukusa, istraživanje je pokazalo kako turbofolk i hrvatski (balkanski) izvođači zabavne pop glazbe slušaju uglavnom osobe manjeg kulturnog kapitala, čiji su roditelji slabije obrazovani. Najčešće pohađaju strukovne škole, manje su tolerantni, a većina od njih deklariraju se kao vjernici. Rijetko posjećuju kulturna događanja i nemaju naviku čitanja i kupnje knjiga. Istraživanje je pokazalo kako su konzumenti klasične glazbe i heavy metala umnogome drugačiji od mladih koji slušaju balkanski pop, pogotovo u vrijednosnim orijentacijama – kazao je Krolo, piše ŠibenikIN.

Rezultati su imali za cilj utvrditi poveznicu između glazbenog ukusa i obrazovanja, kulturnog kapitala, tolerancije prema manjinskim skupinama, posjećivanja kulturnih sadržaja, religijskih sklonosti.

– Zabrinjavajuće je što provedena istraživanja pokazuju kako su mladi okrenuti prema kulturnom zatvaranju, netoleranciji i isključivosti, a istraživanje je to povezalo s dominantnim glazbenim ukusom (turbofolk i balkanski pop). Dok glazbu koja zahtjeva „previše razmišljanja”, poput klasike, jazza i (zanimljivo) heavy metala slušaju manjinske skupine, i to one koji su djeca bolje obrazovanih roditelja, pohađaju gimnazije, više čitaju i slično. Zanimljivo je također i to da turbofolk više slušaju djevojke – rezultati su istraživanja.

Profesor Krolo dotaknuo se i iseljavanja, ističući kako se najčešće iseljavaju mladi koji bi mogli biti nositelji kulture u Hrvatskoj, što naziva genocidom kulturnog kapitala i stoga upozorava da su potrebne temeljite strukturne reforme, ne radi nametanja ukusa, već radi uspostavljanja ravnoteže i raznolikosti koja je temelj zdravog društva. Poručio je ‘vratite kulturu kulturnjacima, inače ćemo početi zatvarati muzeje, kazališta, knjižnice’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...