Stipin otac: “Pokazao je da je gospodin, a volio bih da im svima začepi usta!”

Samo nas četiri dana dijele od najvećeg teškaškog UFC meča u dugo vremena. Stipe Miočić će u glavnoj borbi UFC-a 220 pokušati dosegnuti besmrtnost u dvoboju protiv prvog izazivača teške kategorije – Kamerunca Francisa Ngannoua. Ukoliko “Vatrogasac” i treći put uspješno obrani pojas prvaka, postat će prvi UFC-ov teškaš u povijesti kojem je to pošlo za rukom. Tada više neće biti dileme – Stipe Miočić je biti najveći od najvećih!

Favoriziranje Kamerunca je postalo toliko očito da su i mediji počeli pisati o dvostrukim kriterijima i nedostatku objektivnosti kod elitne svjetske MMA promocije.

Osim samog Miočića, o ovoj temi ne možete pronaći boljeg sugovornika od njegovog oca Bojana. On već godinama živi u austrijskom Linzu, a vrlo često ga možemo vidjeti i u njegovoj rodnoj Rtini pored Zadra.

U ekskluzivnom razgovoru za Fight Site Miočićev otac nam je najavio ovaj teškaški obračun godine koji slijedi 21. siječnja u Bostonu.

Doživljavate li ovu obranu naslova malo posebnije? Ipak se radi o meču koji i sam UFC naziva jednim od najvećih u povijesti teške divizije?

“Ja ne doživljavam. Meni je ovaj meč isti kao i svaki drugi, a ovaj protivnik nije bolji od drugih koje je Stipe već pobijedio. Ne vjerujem da je Ngannou jači nego ostali. Jedino po čemu je posebnan je taj ‘hype’ koji se oko njega stvorio. Samo zbog toga bih volio još više da Stipe uvjerljivo pobijedi i začepi usta svima. A posebno hejterima kojih također ima.”

Kada ste se posljednji put čuli sa Stipom i možete li nam reći u kakvoj se psihofizičkoj formi nalazi par dana prije ulaska u Octagon?

“Čujem se redovito sa svojim sinom i kada govorimo o pripremama za meč, nema nekih posebnih razlika u odnosu na pripreme za prijašnje UFC nastupe. Posljednji put smo razgovarali u subotu, a trebali bi se čuti ponovno danas. Stipe je vrlo zaposlen posljednjih dana jer za UFC odrađuje mnogo promotivnog posla. Jučer je bio slobodan, sljedeća tri dana mu slijede obaveze prema medijima, a onda je u petak vaganje. Ponavljam, nema neke razlike u odnosnu na prijašnje nastupe.”

Na press konferenciji povodom UFC-a 220 je doživio poniženje od strane UFC-a kada je predsjednik Dana White pjevao ode o Ngannou i njegovoj snazi, a Stipi, iako je prvak, je dao “mrvice”. Kako je on to podnio?

“Njemu svaka čast kako to sve vrlo mirno i staloženo podnosi. Ja to recimo ne bih mogao tako jer sam emotivniji. On očito ima živce za sve ovo i zato mu treba čestitati. Ako ste gledali press konferenciju, puno mu je na njoj pomogao i UFC prvak u poluteškoj kategoriji Daniel Cormier, koji ga je svojim pristupom smirio. Stipe je svjestan svojih kvaliteta, on ispred sebe ima cilj, a to je pobjeda i samo je na to fokusiran. A što se tiče Ngannoua, znate kako kažu, pas koji laje ne grize.”

Zašto UFC ne želi Stipu kao prvaka što i nije posebna tajna?

“Razlog je taj što Stipe nije prvak po njihovoj volji. On nije lajavac, nego je pravi sportaš i ispravan čovjek. On se ne bavi ‘trash talkom’ nego se bavi sportom. To ne paše UFC-u i zato bi na njegovom mjestu voljeli vidjeti nekoga drugoga.”

Upitan upravo na toj press konferenciji je li riješio financijske probleme s UFC-om, Stipe je kroz redove rekao da još uvijek nije. Znate li kako tu stvari stoje?

“Tada se moglo vidjeti koliki je Stipe gospodin. On unatoč svemu nije htio ponižavati UFC i Danu Whitea nego je na press konferenciji rekao da je bio ozlijeđen tijekom godine i da zato nije nastupao, a to nije istina. Osim par modrica, nije imao nikakvih problema. Problemi su bili drugačije prirode, no on, kao pravi gospodin nije to htio isticati na press konferenciji. Ostao je gospodin do kraja.”

Znači da su financijski problemi između dvije strane i dalje tu?

“Stipe nije niti blizu plaćen onoliko koliko bi trebao biti. Da, nešto je bolje nego što je bilo prije, ali niti blizu onome koliko on zaslužuje. Pogledajte koliko će Ngannou dobiti već za svoj prvi meč za titulu prvaka.”

Kako vam se čini priča i čitav ‘hype’ oko Ngannoua?

“Sve to oko Ngannoua mi izgleda namješteno nekako. Čak i prije ovog meča, uoči dvoboja protiv Overeema, sve je išlo u pravcu da on pobijedi. Jer da je Alistair slavio, UFC bi izgubio mnogo opcija za dalje i više ne bi bilo tako interesantno. Pobjedom Ngannoua su oni bili na dobitku. Tako da mi sve oko njega izgleda prilično namješteno…”

Kako će se odvijati meč Stipe vs. Ngannou? Možete li kratko analizirati svoje predviđanje?

“Vjerujem u Stipinu pobjedu. Mislim da će se odlučiti na taktiku rušenja na parter. Prva runda će proći u ispitivanju snaga i taktiziranju, ali u konačnici vjerujem da će ga Stipe srušiti i onda da će ga dovršiti GNP udarcima. Naravno, radi se o meču dva teškaša i sve je moguće. Ako jedan teži udarac sjedne, nikada se ne zna. Moja prognoza je prekid treća runda, a moja žena kaže prva runda. Ona je obično bila u pravu pa ćemo vidjeti.”

Hoćete li biti posebno ponosni na njega, ako “riješi” i Ngannoua?

“Ja sam uvijek jednako ponosan na njega, neovisno o njegovim uspjesima. On je već sve što je trebao i ostvario. Ali sve ovo što se događa mu je sigurno dalo još više motiva i želje. Tako da je sada  još više motiviran dokazati svima da je on prvak i želi hejterima začepiti usta uvjerljivom pobjedom.”

Znate li kada ćemo Stipu ponovno imati prilike vidjeti u Hrvatskoj?

“Dosta toga ovisi o ishodu ovog meča, ali ja se nadam da bi u Hrvatsku mogao doći u 5. ili 6. mjesecu. Jer, ako pobijedi, morat će ponovno braniti pojas vjerojatno u kolovozu ili u rujnu. Tako da bih volio da dođe prije toga. Od kada je u braku, nekako je još mirniji, iako je on oduvijek bio obiteljski i miran čovjek. Zadovoljan je i sretan.”

Gdje ćete gledati meč u noći sa subote na nedjelju?

“Ovaj put ću meč gledati kod kuće s nekoliko prijatelja koji će doći. Planirao sam ići u Boston, pa čak možda i u Rtinu (njegovo rodno mjesto op.a), ali mnogo radim i nisam mogao dobiti slobodno na poslu. Ali možda i bolje jer Stipe ne voli kada mu je obitelj na mečevima, ne voli da smo tada blizu jer mu treba mir.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...