Sutra simfonijska bajka Petar i vuk u HNK Zadar

Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem mladog dirigenta Vetona Marevcija će izvesti djelo “Petar i vuk” sutra u 10, 12 i 14 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu. Radi se o simfonijskoj bajci ruskog skladatelja Sergeja Prokofjeva namijenjenoj djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi.

Oni tijekom koncerta upoznaju instrumente simfonijskog orkestra, i to izgledom i tonskom bojom, u duhovitom skladateljevu pristupu koji svakom instrumentu zadaje neku ulogu. Tako ptičicu predstavlja flauta, djedicu fagot, mačku klarinet, patku oboa, lovce trublje, vuka rogovi, a junaka djela, dječaka Petra – cijeli orkestar. Radnju bajke i likove prate slike na velikom platnu, koje prikazuju kako je dječak Petar uz pomoć lovaca i prijatelja iz životinjskog carstva svladao strašnog vuka. Od premijere 1936. do danas, to je djelo doživjelo i brojne adaptacije u druge medije, uključujući i Oscarom nagrađeni kratki film. U prvoj kompletnoj zadarskoj produkciji ovog djela narator će biti Vinko Radovčić, a na platnu će se prikazivati projekcije crteža bajke Petar i vuk mlade zadarske umjetnice Patricije Dunatov.

Ovaj projekt događa se uz potporu Grada Zadra i to Upravnog odjela za kulturu i šport kao i Upravnog odjela za odgoj i školstvo. Organizatori projekta su Koncertni ured Zadar i Zadarski komorni orkestar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...