Ladislav Iličić: “Svatko tko živi sa ženom zna da postoji utjecaj hormona”

Predsjednik stranke HRAST Ladislav Ilčić gostovao je u intervjuu tjedna Točke na tjedan televizije n1. Donosimo dio razgovora s njim.

Molim Vas da završite ovu rečenicu: “…kada ženama padne estrogen i progesteron, a malo se digne testosteron…” Kakve su one po vama? Čisto da bismo shvatili kontekst jer tvrdite da je izvučeno iz konteksta.

“Ajde ovako, ajmo krenuti s udžbenikom biologije za 8. razred osnovne škole. Sva sreća imam djecu različitih uzrasta pa mogu pročitati. Dakle, hormoni u tolikoj mjeri utječu na nas da mogu promijeniti naše ponašanje, fizički izgled, utjecati na naš rast i razvoj. Ili vam mogu pročitati za 3. razred osnovne škole: U zimskom smo razdoblju češće pospani, možemo reći i depresivniji zbog izloženosti tami tijekom većeg dijela dana. Znanstvenici ovo stanje povezuju s izlučivanjem hormona melatonina. Što hoću reći? To da hormoni utječu, jednako kako kod žena utječu jedni hormoni, kod muškaraca drugi, na naše osjećaje i raspoloženje. Ukucavanjem upravo tih pojmova u Publication of Medical Science imate sva istraživanja, izbaci vam više od tisuću rezultata. Hormoni utječu na nas i to je znanstvena činjenica i ona sama po sebi sigurno ne vrijeđa žene, već je ona dio objašnjenja pogrešnosti rodne ideologije koja tvrdi da naše tijelo nije povezano s ostalim apsektima spolnosti.”

Ali Vi izričito kažete: Kod žena je vidljiva povezanost tjelesne i emocionalne komponente. Ne spominjete muške hormone, ne spominjene testosteron. Ako su žene u povišenom stanju kada iam višak testosterona znači li to da su muškarci stalno u PMS-u?

“Na toj sam tribini govorio o više različitih tema. To što je vaša novinarka, koju ne bih ni nazvao novinarkom jer je ona u svemu što je napravila nastupala aktivistički. To je njezino pravo, ali je žalost da nije ispoštovala temeljni etički kodeks već se ponašala klasično kao aktivist.”

Završite mi tu rečenicu.

“Ja ne bih više u emisiji, bilo je previše pogrešnih interpretacija. Recimo, gospođa Strenja Linić je rekla da sam ja rekao da su žene ovisne o hormonima. Da se vratim, hormon koji utječe na nas kada je vani ljepše vrijeme i mi smo bolje raspoloženi, on utječe i na vas i na mene, ali ne ovisi da smo ovisni o njemu. Još goru manipulaciju je napravio vaš novinar zbog kojeg smo tražili ispravak netočnog navoda i vi ćete ga morati objaviti u Dnevniku u 18 i Dnevniku u 22 sata jer je vaš novinar postavio pitanje premijeru vjeruje li da su žene neuračunljive u jednom dijelu ciklusa kao što to vjeruje Ladislav Ilčić. Dakle, ja ni u jednom trenutku nisam rekao da su žene neuračunljive, što on meni inputira, niti se iz toga što sam ja rekao to može reći.”

Kakve su žene u tom dijelu ciklusa?

“Ja vam više neću govoriti o utjecaju hormona na žene već da on postoji, možete me još tri puta pitati, ali neću odgovoriti. Ovo što je rekao vaš novinar na neki način vrijeđa i inteligenciju jer utjecaj ne znači da je on presudan jer ako određeni hormon djeluje na mene, ja osim djelovanja hormona imam i svoj razum i svoju volju. Kako imaju muškarci, tako imaju i žene. Dakle, to je presudno na naše ponašanje. A interpretacija da sam ja rekao da su žene neuračunljive je potpuno izmišljena, nelogična i zlonamjerna.”

Ali ostavili ste to otvoreno.

“Neću više odgovarati na to. Svatko tko živi sa ženom zna da postoji utjecaj hormona na žene, i jednako tako testosterona na muškarce, ali i drugih hormona koji utječu na naše raspoloženje i osjećaje. To je činjenica i ja s iznošenjenem te činjenice nikako ne zaslužujem ovakve pogrešne interpretacije koje anuliraju činjenicu da na naše ponašanje djeluje naš razum i volja, da smo puno više iznad nekakvog životinjskog djela u kojem bi samo hormoni utjecali na nas. Gospođa Strenja Linić je išla do te mjere da je ulazila u moju intimnost, moju spolnost, rekla da ja imam problem sa spolnošću što je razina jednog vulgarnog lijevoliberalnog medija. Kada govorimo o intimi to je nešto privatno, osobno. Ne znam hoće li sada Arsen Bauk ići sad na Medicinski fakultet i hapsiti endokrinologe kad kažu isto što i ja. Gdje smo kao društvo završili kada ne možemo govoriti istinu. Ja sam ocrnjivan, radi se difamacija već nekoliko dana u kojoj se mene želi učiniti neozbiljnim mijenjem konteksta. Kada govorite o spolnosti u jednom konktekstu, u temi gdje je to važno i stavite to u politički kontekst to samo po sebi zvuči nezgrapno ali to nisam učinio ja.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...