Svijet postaje sve boljim mjestom za život

Tehno guru Bill Gates iznio je optimističan pogled na svijet, kazavši kako smo previše usmjereni na loše vijesti da primijetimo dobre stvari. U komentaru za časopis Time Bill Gates ističe kako brojni trendovi idu u pozitivnom smjeru. Problem je što ne obraćamo pozornost na njih jer smo fokusirani na loše vijesti, kako piše tportal.

Prepolovljena stopa smrtnosti djece

U cjelini gledano, uvjeren je Gates, svijet postaje boljim mjestom za život. Tako je, recimo, stopa smrtnosti djece mlađe od pet godina prepolovljena od 1990. godine do danas, zbog čega je 122 milijuna više djece danas živo.

U istom razdoblju drastično je smanjen udio svjetskog stanovništva koje živi u ekstremnom siromaštvu: s oko trećine na oko desetinu. Uz to, danas više od 90 posto djece diljem svijeta pohađa osnovnu školu. Homoseksualci su zakonima zaštićeni u više od sto država svijeta, nabraja dalje Gates, a i sve više žena biva birano na važne političke funkcije.

Za široko raširen pesimističan pogled na svijet Gates odgovornima drži medije. Ljudi su skloniji čitati i gledati loše vijesti, zbog čega se mediji na njih fokusiraju. Osim što je napisao komentar, Gates je također bio i gost urednik novog izdanja Timea. Iskoristio je tu priliku kako bi taj časopis ispunio pozitivnim pričama, među kojima su i eseji njegovih prijatelja koji s optimizmom gledaju u budućnost.

Borba protiv ženomrstva

Između ostalih, direktor ulagačke tvrtke Berkshire Hathaway Warren Buffett prognozirao je kako će standard življenja u Sjedinjenim Državama nastaviti rasti još generacijama.

Dopredsjednica tvrtke Biogen Samantha Budd Haeberlein navela je kako su blizu otkrića lijeka za Alzheimerovu bolest, dok frontmen rock skupine U2 Bono vjeruje kako sve više muškaraca shvaća kako se moraju uključiti u borbu protiv ženomrstva i nasilja nad ženama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...