Tomi d.o.o. iz Povljane i Slavica Biškupić optuženi za izrabljivanje radnica

Sutkinja Prekršajnog suda u Zadru Dubravka Škalabrin – Šarić proglasila je krivim tvrtku Tomi d.o.o. iz Povljane i direktoricu u tvrtci Slavice Biskupić za kršenja zakona o radu. Proglašene su krivim jer sezonskim zaposlenicama u Bistro Tomi u Biogradu nisu omogućili korištenje tjednog godišnjeg odmora te su radnice morale raditi više od maksimalnih 50 sati tjedno, kako piše portal otokpag.

Sud je utvrdio da su radnice radile dvokratno i to jutarnju smjenu od 7,00 do 13,00 sati i popodnevnu od 17,00 do 20,00 sati. Radnice su na ovakav način radile svaki dan dvokratno svih 7 dana u tjednu u srpnju i kolovozu. Tomi d.o.o. kažnjen je s 32.000,00 kuna, a Slavica Biskupić kao odgovorna osoba s 1.800 kuna.

Ova slučaj potvrđuje opće poznatu crnu priču u Hrvatskom turizmu. Radnici se iskorištavaju, slabo su plaćeni, oni koji dolaze s kontinenta često za smještaj dobivaju neadekvatne, niže razredne sobe, koje ni gost s najnižom platežnom moći ne bi uzeo. Na kraju se poslodavci čude zašto im više nitko ne želi raditi tijekom sezone. Čude se zbog čega su, na primjer, Slavonci radije odlučili trbuhom za kruhom otići u Njemačku ili Irsku, umjesto da dođu na more da ih se izrabljuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...