U 2017. evidentirane 34.222 prometne nesreće

Policija će tijekom siječnja, od 19. do 21. i 26. do 28., posebice u noćnim satima, ovog i narednog vikenda (petak/subota, subota/nedjelja), ali i u ostatku tjedna, poduzimati aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

U 2017. godini, prema prethodnim podacima, dogodile su se ukupno 34.222 prometne nesreće, što je 4,5% više u odnosu na 2016. godinu. U tim nesrećama smrtno je stradala 331 osoba (+7,8%), 2.728 je zadobilo teške ozljede (-0,7%), a 11.768 lakše tjelesne ozljede  (-0,7% u odnosu na 2016. godinu).

Nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja, nastavljen je i u prvim danima ove godine, gdje je do 18. siječnja 2018. godine u prometnim nesrećama poginulo 12  osoba. Iz podataka o prometnim nesrećama, razvidno je da su sudionici nesreća smrtno stradavali uglavnom zbog grešaka koje su se odnosile na vožnju pod utjecajem alkohola i brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama.

Obzirom na navedeno, a u cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom siječnja, od 19. do 21. i 26. do 28., posebice u noćnim satima, ovog i narednog vikenda (petak/subota, subota/nedjelja), ali i u ostatku tjedna, poduzimati aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“: prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece), nepropisne uporabe mobitela te druge teške prekršaje, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće.

U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).

Kao upozorenje vozačima koji čine prometne prekršaje, može poslužiti i informacija kako je samo proteklog vikenda, od 12. do 14. siječnja 2018. godine, prilikom pojačanog nadzora sudionika u prometu kontrolirano je 13.529 vozila, a evidentiran je 5.231 prometni prekršaj. Od navedenog broja najviše je utvrđeno prekršaja nepoštivanja dopuštene brzine kretanja vozila – 1.883, alkoholiziranosti vozača – 573, nekorištenja sigurnosnog pojasa – 630 (od čega na prednjim sjedalima – 601, a na stražnjim – 29, nepropisne uporabe mobitela – 167, nepropisnog pretjecanja – 78 itd.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...