U idućim danima stiže nam žutokrvava kiša s prašinom iz Sahare

Natprosječno visoke temperature za siječanj, koje posljednjih dana ponegdje u kontinentalnim dijelovima Hrvatske odudaraju više od deset stupnjeva od višegodišnjeg prosjeka, meteorolog Krešo Pandžić opisuje ekstremnim jer se tako veliko odstupanje od prosječnih temperatura događa iznimno rijetko.

U Zagrebu se, kaže, ovako topao početak siječnja, statistički gledano, može očekivati jednom u 20 do 50 godina jer se prosječna temperatura zraka početkom siječnja u tom gradu u zadnjih tridesetak godina kreće oko nula stupnjeva.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda za idućih sedam dana predviđaju niže, ali i dalje iznadprosječne temperature u Zagrebu i većem dijelu kontinentalne Hrvatske.

Pandžić objašnjava kako je nezahvalno i teško prognozirati kakvo će vrijeme točno biti za deset ili više dana te hoće li i kada pasti snijeg. Međutim, kaže, i ranije izdane dugoročne prognoze predviđale su iznadprosječno toplu zimu.

‘To naravno ne znači da se tijekom zime neće dogoditi i razdoblje hladnog vremena’, napominje meteorolog.

U idućim danima možemo svjedočiti žutokrvavoj kiši ili snijegu, ako ga bude u višim planinskim predjelima. Naime europski meteorolozi najavljuju da će južni vjetrovi diljem Mediterana te u dijelovima zapadne i središnje Europe donijeti velike količine pustinjske prašine iz Sahare.

‘Poznata je pojava žutokrvave kiše ili snijega, a nije rijetkost ni u Hrvatskoj’, kaže Pandžić.

Pojava nanosa saharskog pijeska u dijelove Europe događa se relativno često, nekad i više puta tijekom jedne godine, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...