Učenici OŠ Vladimir Nazor iz Škabrnje osvojili nagradu od sto tisuća dolara za projekt o održivom razvoju

Nakon ulaska u finale sa svojim projektom o održivom razvoju „Sretna škola Plave ekonomije”, Osnovna škola Vladimira Nazora- Škabrnja osvojila je prestižnu nagradu Zayed Future Energy Prize 2018. od 100 tisuća dolara koju dodjeljuje Vlada UAE-a. U daleki Abu Dhabi su prošli tjedan otputovale Ina Matijević (koordinator projekta) i Ivana Ražov (voditelj, realizator projekta) i Leonarda Škara.

Projektom „SRETNA ŠKOLA PLAVE EKONOMIJE” obuhvaćene su sljedeće sastavnice:

1. Obnovljivi izvori energije kroz inovativnu PV-T solarnu tehnologiju povezanu s električnim vozilom i mobilnim sustavom baterija
2. Poduzetništvo kroz učeničku zadrugu „Maslina”
3. Prepoznavanje i razvrstavanje otpada kroz UZOR-ov Dječji priručnik za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada, Dječje eko otoke i Dječje eko radionice te
4. Dijeljenje podataka sa 112 država svijeta kroz Program GLOBE koji sponzorira NASA.

Slijedom toga, 21. i 22. studenoga 2017. u Škabrnji je produkcijska kuća Saluki Media iz Dubaija snimila promotivni video o svim sastavnicama projekta, koji je prikazan na dodjeli nagrade 15. siječnja 2018. godine u Abu Dhabiju.

Naime, škabrnjski su đaci u finale Zayed Future Energy Prizea ušli zajedno s učenicima iz Njemačke i Bjelorusije, a čiji je projekt bio najbolji odlučio je žiri u kojem su bivši predsjednik Islanda Olafur Grimsson, multimilijarder sir Richard Branson, bivši premijer Južne Koreje dr. Hang Seung-soo, bivši predsjednik Meksika Felipe Calderon Hinojosa. Nagradu dodjeljuje vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata u spomen na osnivača Emirata Zayeda bin Sultana Al Nahyana.

“Uspjeli smo osvojiti glavnu nagradu vrijednu 100.000 dolara! To je nagrada za Hrvatsku, za Škabrnju i našu školu.  Hvala svima koji su nas podržavali, ohrabrivali i vjerovali u naš projekt. Hvala kolegama i napose našim učenicima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji, a posebno hvala Leonardi i njezinim roditeljima na odvažnosti, potpori i susretljivosti. No svega ovoga ne bi bilo da nisu svoj ogromni obol u kreiranju, provedbi i organizaciji ovoga projekta dale Ina Matijević i Ivana Ražov”, napisali su iz škole na njihovoj facebook stranici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...