Uložit će se još 32 milijuna kuna u zadarske luke

Na današnjem Kolegiju župana, održanom 24. siječnja 2018. godine predstavljen je Godišnji program rada i plana razvoja luka i Financijskog plana Županijske lučke uprave Zadar.

Za 2018. godinu planirani su prihodi u iznosu nešto većem  od 19 milijuna kuna, od kojih 12 milijuna kuna predstavlja prihode od djelatnosti, dok se ostatak odnosi na sredstva iz proračuna osnivača i države. Rashodi u iznosu od 32 milijuna kuna uključuju višak od prethodnih godina te sredstva iz EU fondova i Ministarstva koja ŽLU planira ostvariti ove godine.

Ravnatelj Davor Šikibola naveo je radove koji su završili 2017. godine kao što su sanacija u Preku, Stivonu, Ljupču, prva faza rekonstrukcije obalnog zida u Pakoštanima  i najavio nova ulaganja u lučku infrastrukturu.

„Jazine ćemo popločati čim se završi rekonstrukcija obalnog zida, druga faza u Petrčanima kreće za koji dan, a slijedi sanacija postojećeg gata u luci otvorenoj za javni promet Sali. U drugom dijelu godine krenut će radovi na Ošljaku, Silbi, Dragama“, rekao je Škibola.

Pohvalio je i svoj tim za povlačenje sredstava iz EU fonda naglašavajući kako mu je „na ponos“ što će Županijska lučka uprava Zadar prva povući sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za radove u Tkonu.

„Dosad je utrošeno 13 milijuna kuna, potrebno su još 32 milijuna, za koja planiramo da će se 85 % sufinancirati iz EU fondova, a 15 % pokrit će država. Nadam se da ćemo uspjeti u tome, svi u Ministarstvu govore da to nije upitno“, rekao  je Škibola dodajući kako se potpisivanje ugovora očekuje u ožujku.

Županijska lučka uprava za bespovratna sredstva kandidirala je i izgradnju novog lukobrana u luci Sali. Za mjesec dana predat će se zahtjev za građevinsku dozvolu, a prema riječima Škibole, radi se i na Vrgadi, ali taj je projekt još u povojima.

Lučka uprava tražit će još 8,5 milijuna kuna preko natječaja Ministarstva poljoprivrede za modernizaciju ribarskih luka. U najavi natječaja za kraj siječnja iz samog Ministarstva naglasili su kako je Gaženica među ribarskih lukama koje su već pripremile potrebnu dokumentaciju za prijavu na natječaj.

„Nadam se da će nas prepoznati i odobriti nam tražena sredstva“, poručio je Škibola koji je za aktivnost lučke uprave dobio i pohvalu župana Božidara Longina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...