Vakula otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u veljači; “Ostvarit će se dugoročne prognoze za zimu”

Ni najnovije prognoze ne ulijevaju optimizam ljubiteljima zime i snijega. Dapače. Temperatura će sljedećih dana još porasti pa će čak i jutarnji minusi u unutrašnjosti biti rijetki. No magla će u srijedu i u četvrtak po nizinama biti česta, prije nego što zapuše jugozapadnjak, piše Zoran Vakula u vremenskoj prognozi. Na Jadranu će u srijedu biti vedro, zatim oblačnije i promjenjivije, uz mjestimice malo kiše uglavnom oko Rijeke, a znatnije nevolje nekima bi u petak i subotu ponovno moglo prouzročiti jugo, ponegdje jako, na udare vjerojatno i olujno. Siječanj topao kao malo koji…

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti suho i sunčano, uz mjestimičnu jutarnju maglu i temperaturu od -6 do -3 °C, te poslijepodnevni slab jugoistočni vjetar i najvišu temperaturu oko 6 °C.

U središnjoj Hrvatskoj još i malo višu, i oko 10 °C, uz vedrinu ukrašenu samo ponekim oblakom, ujutro ponegdje i maglom. Najniža temperatura od -5 do -2 °C.

Temperature mogu rasti do 14 °C

Prosječne jutarnje vrijednosti za ovaj dio siječnja bit će i u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, ali će poslijepodne, uz sunčano vrijeme, ponovno biti toplije nego što je uobičajeno – u gorju oko 9 °C, a u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu većinom 12, 13 °C. U noći umjerena i jaka bura ujutro će brzo oslabjeti, a umjeren sjeverozapadnjak moguć je još poslijepodne na otvorenome moru.

I na srednjem će Jadranu vjetar slabjeti, ali će još i prijepodne ponegdje biti umjerene i jake bure i tramontane, na otvorenome i valovitog mora. Uz sunčano će vrijeme najniža temperatura zraka uz more biti od 2 do 6 °C, u unutrašnjosti Dalmacije oko -2 °C, a najviša između 11 i 14 °C.

Na jugu Hrvatske pretežno vedro, još prijepodne uz često umjerenu i jaku buru i tramontanu, uz koje će more na otvorenome biti i valovito, poslijepodne u smirivanju. Temperatura ujutro od 4 do 7 °C, u unutrašnjosti i samo oko 0 °C, a poslijepodne 10 do 12 °C.

Potkraj tjedna sve rjeđi minusi

U nastavku tjedna na Jadranu ponovno oblačnije i toplije uz povremenu kišu, najprije uglavnom na riječkome području, zatim još ponegdje na sjevernom Jadranu, a u subotu je moguća i na srednjem i južnom, posebice na otocima. Jugo će mjestimice zapuhati tijekom četvrtka, a u petak i subotu bit će većinom umjereno i jako, ponegdje vjerojatno i olujno.

I na kopnu će u četvrtak i petak biti relativno vjetrovito, osobito u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, uz umjeren, gdjegod i jak jugozapadnjak. Više sunčana vremena, nakon mjestimične jutarnje magle, bit će u sjevernijim krajevima, a povremene kiše uglavnom u gorju. Temperatura zraka bit će iznadprosječno visoka, uz sve rjeđe minuse.

Siječanj kao malo koji, a veljača…

A koliko je ovo vrijeme toplije od prosječnog za siječanj, možda je najzornije na grafikonu odstupanja – na internetskim stranicama DHMZ-a od srednje dnevne temperature, a ovdje od prosječne najniže i najviše dnevne temperature zraka. Hladniji su dani bili, i u nastavku će siječnja i dalje biti – rijetki, pa se već sada može tvrditi kako će ovogodišnji siječanj, suprotno od prošlogodišnjega, biti jedan od najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja. A ni veljača vrlo vjerojatno neće biti hladna pa je sve vjerojatnije ostvarenje dugoročnih prognoza za zimu, zaključio je Vakula.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...