Velika pobjeda u Europskom parlamentu, ribari mogu odahnuti

Europski parlament je usvojio amandmane Odbora za ribarstvo koje je predložila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, a kojima se omogućava korištenje okružujućih mreža plivarica prilikom ribarenja u Jadranu jer je zbog europskih direktiva nakon ulaska u EU ono bilo gotovo obustavljeno

Naime, Mediteranska uredba sadržavala je odredbe o zabrani korištenja povlačnih mreža unutar 1,5 morske milje od obale dok je korištenje okružujućih mreža plivarica bilo zabranjeno unutar 300 metara od obale ili unutar izobate od 50 metara, ako se ta dubina dosegne na kraćoj udaljenosti od obale. Ujedno, okružujuća mreža plivarica nije se smjela upotrebljavati na dubinama manjima od 70 posto ukupne visine.

Usvojenim amandmanom Marijane Petir predlaže se izmjena definiranja dimenzija okružujućih mreža plivarica, a također i brisanje odredbe te Uredbe kojom se propisuje odnos visine mreže i dubine mora.

Ujedno, prihvaćen je i njezin amandman kojim se pod “obalnim potegačima” podrazumijevaju okružujuće i povlačne mreže koje se postavljaju s plovila i koje se povlače s obale ili plovila privezanog za obalu ili usidrenog uz obalu, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...