Zadarski most popustio pod teretom vremena i ljudi; Na 56-godišnjem simbolu grada počele pucati ploče

Ove godine slavi 56 godina. Preko njega dnevno zakorači na tisuću ljudi, ljeti je višestruko prometniji.

Jedan od najprepoznatljivijih simbola našega grada, most koji spaja Poluotok sa ostatkom Zadra, danas je ipak popustio pod teretom vremena.

Pukle su ploče i rupa se počela širiti, pa dok je vlasti, nadamo se brzo, ne saniraju valja biti oprezan.

Sjetimo, današnji most pušten je u promet 12. svibnja 1962., a projektirao ga je zagrebački inženjer Vojislav Draganić koji je sagradio i stari Maslenički i Most mladosti u Zagrebu.

Dugačak je 152, širok 6 metara i nema kolnik. 160 tona čelične konstrukcije izgradila je beogradska Mostogradnja, montažu odradila Jugomontaža, a popločavanje zadarska tvrtka Alan.

Ima 7 nosivih stupova i prema projektu se trebao otvarati. Zabilježeno je samo jedno otvaranje, ali je most nakon toga, zbog tehničkih detalja, ipak ostao nepokretan. Sustav otvaranja nije funkcionirao, a jedina dobra stvar u tome jest da ga Zadrani zbog toga nisu platili.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...