Zadarski sociolog Maštruko smatra kako se Hrvatska ne smije oštro postaviti prema Jasenovcu

Izložba o koncentracijskom logoru Jasenovac, koju je u njujorškom sjedištu UN-a otvorio srpski ministar Dačić, izazvala je brzu reakciju Hrvatske koja poručuje da Srbija nepotrebno manipulira žrtvama zločinačkog ustaškog režima.

Srpsko-židovska izložba o Jasenovcu u UN-u ipak je ostala bez spornih dijelova, kažu u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova koje je i reagiralo na sadržaj izložbe.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić čudi se kritikama. Kaže da izložba nije usmjerena ni protiv koga, osim zločinaca. Ipak je otvaranje iskoristio za prozivku hrvatskog premijera.

Treba reći, Andrej Plenković prošle se godine poklonio žrtvama u Jasenovcu. Da se iz Srbije nerijetko manipulira, optužuju i vladajući i oporba u Hrvatskoj.

Povjesničar Hrvoje Klasić smatra da se Srbija izložbom ponovno želi pozicionirati kao žrtva. No, s obzirom na to tko propagira izložbu – nema sumnje ona nema historiografski značaj već je tu u dnevno političke svrhe. Ipak kaže, soljenje pameti iz Hrvatske je neprincipijelno.

Inače prostor za izlaganje ustupio je UN, no od sadržaja se ogradio kao i od svake izložbe kojoj nije organizator, pojašnjavaju diplomati. Iako neki smatraju da se Hrvatska trebala oštrije postaviti, Ivica Maštruko smatra da bi oštriji potezi bili kontraproduktivni, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...