Zadrani udomili 40 izbjeglica iz Sirije; “Lijepo nam je, tu smo sigurni”

Sedam obitelji, ukupno 40 izbjeglica iz Sirije koje su dobile azil u Hrvatskoj, u Zadru se spremaju započeti novi život. Stigli su prije nekoliko dana, njih 14 odraslih i 26 djece i smješteni su u hostelu 4you čiji je vlasnik Mladen Ninčević.

– Pričao sam s prijateljima u Zagrebu, oni su mi rekli za probleme ovih ljudi, za mlade obitelji koje nemaju gdje… I prije mjesec dana išao sam u Kutinu vidjeti kako im je, kako žive. Pitao sam ih što rade i dogovorili smo se da dođu u Zadar. Ovdje je njih 40, a po Hrvatskoj bi trebalo biti raspoređeno njih ukupno 150 – kaže Ninčević za 24sata.

Svi su iz porušenog Alepa, nastarijeg grada na svijetu. Pobjegli su iz rata i razaranja,njihovi domovi su porušeni, a bježali su većinom preko Libanona i Turske. Nakon Kutine, došli su na more.

– Lijepo nam je u Zadru, osjećamo se sigurno. Grad je predivan i hvala gospodinu Ninčeviću što nas je ugostio. Po struci sam slastičar i radio sam u dućanu za prodaju parfema i jedva čekam da ovdje započnem raditi –  kaže Abdel Kader Al Swere (29) koji je u Zadar došao sa suprugom Halom i troje male djece. Zna pedeset riječi hrvatskog i, kaže, to je dobar početak.

Njegov sin Muhamed ima 2 godine i 8 mjeseci i u Turskoj je slomio nogu. Zbog loše liječničke skrbi noga mu je krivo zarasla i dječak sad šepa. Otac i majka nadaju se da će u Hrvatkoj naći liječnike koji njihovom sinčiću mogu pomoći.

Ova djeca će postati Zadrani, naučit će jezik, ovdje će ići u školu… To je najmanje što možemo napraviti. Planiramo ih što prije zaposliti, što kod mene u hostelu jer godinama tražim radnike i ne mogu ih naću, što kod drugih poduzetnika u gradu. Jedan od očeva govori turski i sutra ide na razgovor u Dogus grupu pa se nadamo da će se tamo zaposliti – kaže Ninčević.

Djevojke iz frizerskog salona Vip u prizemlju hostela svima su napravile frizure, a stomatolog Damir Zekić čija je ordinacija također u zgradi ponudio je svoju besplatnu uslugu pregleda i liječenja.

Sljedeći korak je – traženje smještaja. Nekima su već pronađeni podstanarski stanovi, a neke to tek čeka. Neki su građevinski radnici, i za njih je posao već riješen.

– Živio sam u Australiji i u ratu bio u prihvatnom centru za izbjeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iz tog iskustva znam da je čovjeku najvažnije naći posao, a nadam se da će u Zadru zaboraviti zlo iz kojeg su pobjegli –  kaže Ninčević.

Sirijci u Zadru nisu nelegalno ušli u Hrvatsku, već su u Turskoj tražili da mogu doći u Hrvatsku i tražiti azil. Oni su dio pilot projekta pružanja podrške pri preseljenju izbjeglica Vladi Republike Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...