Cestitka_Uskrs

Zadranin Benedikt Nikpalj u posadi hrvatskog boba dvosjeda na Zimskim olimpijskim igrama

Prvi put otkad pod svojom trobojnicom Hrvatska nastupa na zimskim olimpijskim igrama (ZOI) imat će dvije olimpijske norme u bobu na istim Igrama, a to ćemo gledati u Pjongčangu od 9. do 25. veljače 2018. godine.

Nakon što su Dražen Silić i Mate Mezulić devetim mjestom (2:01.03) u konkurenciji 13 posada bob dvosjeda na Sjevernoameričkom kupu u Lake Placidu osigurali olimpijsku “vizu” za ZOI 2018., dan kasnije uspjeli su to ostvariti i u posadi četverosjeda. Sedmim mjestom (1:53.00) na istom natjecanju hrvatski bob četverosjed također je potvrdio olimpijsku normu za ZOI u Pjongčangu. Pilot Dražen Silić te gurači Martin Marić, Mate Mezulić i Damjan Zlatnar zaostali su dvije sekunde i 87 stotinki iza pobjedničke američke posade. U drugoj vožnji ostvarili su šesto vrijeme, ali su u ukupnom zbroju ipak bili sedmi u konkurenciji devet posada.

Tako se obistinilo ono što je najavljivao strateg našega boba – Ivan Šola, koji je još početkom prosinca ustvrdio da je četverosjed po renkingu čvrsto među 30 posada za ZOI, da su nam veliki izgledi i u dvosjedu (29. mjesto), ali da to treba još potvrditi sredinom siječnja na posljednjem nastupu u SAD-u.
Naime, prema sustavu kvalifikacija za ZOI u Južnoj Koreji, normu ostvaruje po 30 posada boba dvosjeda i boba četverosjeda prema renkingu Međunarodne bob i skeleton federacije (FIBT) u sezoni 2017./2018., a Hrvatska je u skupini država koje imaju pravo na po jednu posadu u svakoj od spomenutih disciplina.

Dražen Silić je etablirani pilot i dvosjeda i četverosjeda, a u bobu dvosjedu uz njega će biti i Zadranin Benedikt Nikpalj.

Hrvatski bobisti na ovaj su način održali tradiciju nastupanja na zimskim olimpijskim igrama, započetu na za nas povijesnim ZOI u Salt Lake Cityju 2002. godine, piše Hrvatski olimpijski odbor.

“Danas je službeno, po prvi put u povijesti Hrvatska se kvalificirala na Zimske olimpijske igre u bobu dvosjedu, veliko hvala cijelom timu ovo se nikada ne bi moglo dogoditi bez svih vas…”, napisao je na svom facebook profilu Nikpalj.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...