Župan Longin primio autore i urednika monografije “112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske”

Povodom izlaska iz tiska prve monografije slavne zadarske 112. brigade, župan Božidar Longin primio je u Domu županije autore monografije, pukovnike Marka Čulinu i Dušana Nikitovića te urednika Nedjeljka Jusupa. Na više od 250 stranica velikog formata, 159 ratnih fotografija i 36 izvornih dokumenata kronološki se opisuju događaji od prvih višestranačkih izbora, početka neprijateljske agresije, ustrojavanja brigade i herojske obrane Grada Zadra, otoka i zadarskog zaleđa do 15. siječnja 1992. godine, pa iz tog razloga monografija i nosi naslov “112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH”.

Obavili ste velik posao na objavi monografije i želio bih zahvaliti autorima i uredniku te svima koji su dali doprinos izdavanju ove važne knjige. Monografija će ostati vjerodostojna i trajna uspomena na ulogu i značaj 112. brigade i njezinih pripadnika koji su među prvima, dragovoljno i bez mobilizacijskog poziva krenuli u obranu svog grada, svog kraja i svoje države. Poseban prostor u monografiji posvećen je našim suborcima  koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske i svojom žrtvom omogućili međunarodno priznanje RH, istaknuo je župan Božidar Longin, koji je i sam kao dragovoljac bio pripadnik 112. brigade, te je aktivno sudjelovao u njezinom ustrojavanju i bitkama za obranu Zadra i zadarskog zaleđa.

Službeno predstavljanje monografije održat će se u ponedjeljak 15. siječnja 2018. godine, na Dan međunarodnog priznanja RH i blagdan Svete Stošije, zaštitnice Grada Zadra, u Kazalištu lutaka Zadar s početkom u 10 sati.

Uz autore Čulinu i Nikitovića te urednika Jusupa, o monografiji će govoriti pisac predgovora  povjesničar doc. dr. Zlatka Begonja i stručni recenzenti general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH te brigadni general Mate Viduka, koji je u razdoblju o kojemu se govori u monografiji bio zapovjednik Operativne zone za Dalmaciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...