25. obljetnica razaranja franjevačkog samostana i crkve Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Karinu

U utorak, 13. veljače 2018. godine obilježava se 25. obljetnica razaranja franjevačkog samostana i crkve Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Karinu. Pobunjeni Srbi, na tada okupiranom prostoru  u znak odmazde za VRO „Maslenica“ 13. veljače 1993. godine opljačkali su, miniranjem razrušili i obeščastili crkvu i Franjevački samostan u Karinu – spomenik kulture.

  • 9,15 sati      Dolazak i okupljanje hrvatske vojske i hrvatskih braniteljskih udruga na raskrižju u Donjem Karinu
  • 9,30  sati     Hodnja od raskrižja u Donjem Karinu do Franjevačkog samostana u Karinu
  • 10,15 sati    Polaganje vijenaca i molitva na groblju ispred Franjevačkog samostana u Karinu
  • 11  sati        Sv. misu  za Domovinu u samostanskoj crkvi Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije predslavi mons. dr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik HBK u koncelebraciji s provincijalom fra Joškom Kodžomanom i  ostalim svećenicima. Liturgijske dijelove pjeva klapa „Sv. Juraj“.
  • 12 sati   Otkrivanje spomen-ploče o razaranju Franjevačkog samostana i crkve u samostanskom dvorištu. Prigodnu riječ imaju: provincijal fra Joško Kodžoman, gvardijan i župnik fra Petar Klarić i ostali sudionici. Spomen-ploču otkriva nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić. Pjeva klapa“Sv. Juraj“

Franjevački samostan Blažene Djevice Marije u Karinu podignut je u 15. stoljeću, na ruševinama benediktinske opatije, sagrađene u 9. stoljeću. Kameni križ od pletera u zidu samostanskog hodnika svjedoči iz doba hrvatskih narodnih vladara i karinskih Lapčana.  U tom kraju naseljavaju se u 15. stoljeću franjevci. Franjevci su ostali u Karinu i nakon turkog osavajanja. Godine 1560. fra Blaž je dobio dozvolu od kliškog sandžak-bega da popravi „kloštar“ Sv. Marije kod tvrđave Karina. Na početku Kandijskog rata (1645- 1669) samostan je razoren. temeljitu obnovu doživio je tek početkom 18. stoljeća. Za vrijeme Domovinskog rata srušen je do temelja i ponovno obnovljen.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...