33 milijuna kuna europskog novca za projekt Centra za mlade i urbanističko rješenje za okolni prostor

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u srijedu je s gradonačelnicima i predstavnicima sedam hrvatskih gradova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. potpisan Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam).

Tim im je na raspolaganje stavljeno ukupno 303,4 milijuna eura. Iz europskih je fondova za projekte sukladne tematskim područjima koje ITU pokriva Zagrebu dostupno 114,9 milijuna eura, Splitu 46,6, Rijeci 43,7, Osijeku 34,6, Zadru 22,8, Slavonskom Brodu 20,9 te Puli 19,8 milijuna eura.

‘Iskoristite priliku’
“Nastavljamo s politikom decentralizacije upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj, kako bismo povećali kvalitetu apsorpcije raspoloživih EU sredstava. Očekujem da će gradovi iskoristiti priliku koja im se otvorila potpisivanjem Sporazuma”, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Iz područja specifičnog cilja obnove brownfield lokacija Zadar će tako prijaviti projekt Centra za mlade i novog urbanističkog rješenja za prostor oko Centra za koji ITU sufinanciranje iznosi 33,150 milijuna kuna.

Rijeka karte polaže na projekt Revitalizacije kompleksa Benčić koji se kroz ITU sufinanciranje sa 68,206 milijuna kuna. U okviru cilja omogućavanja povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, Slavonski Brod može za projekt Inovacijski inkubator InnoBROD očekivati između 50 – 85 posto sufinanciranja od ukupnih 15,732 milijuna kuna, jednako kao i Zadar za gospodarsku zona Crno, projekt čija ukupna vrijednost iznosi 35 milijuna kuna.

Zagreb zasad, saznali smo, ima u planu objavu više grant shema, a prvi sljedeći natječaji koji će se objaviti oni su  zaOsijek i projekt Obnova Tvrđe za koji 61,52 milijuna kuna dolazi kroz ITU sufinanciranje te Slavonski Brod za Kuću tambure –  Slavonsku notnu bajku za koji je 20,9 milijuna kuna osigurano kroz ITU sufinanciranja.

Jačanje gradova
Inače, ITU predstavlja EU mehanizam čiji je cilj promicanje održivog urbanog razvoja, jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarstava te osnaživanje suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave. Sastoji se od skupa aktivnosti koje se mogu financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Socijalnog fonda. Od ukupnog iznosa ITUA-a 253,3 milijuna dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50 mil. eura iz Kohezijskog te 42 milijuna eura iz Socijalnog fonda, piše Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...