Centar za gospodarenje otpadom Biljane s 10 posto će sufinancirati susjedna županija?

Župan Božidar Longin održao je u ponedjeljak, 19. veljače 2018. godine radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima Zadarske županije na kojemu se raspravljalo o Centru za gospodarenje otpadom, vodovodizaciji i odvodnji. Na sastanku je bilo i riječi o štetama od poplava te trajektnim linijama za otoke.

Razgovarajući o Centru za gospodarenje otpadom župan je načelnicima i gradonačelnicima govorio o opcijama sufinanciranja te obvezama i pravima općina i gradova.

„Stavili smo za stol sve gradonačelnike i načelnike i iznijeli im šest različitih opcija kako bi izgledali vlasnički udjeli i obveze pojedinih općina i gradova. Također smo dogovorili i sastanak za dvadesetak dana te svi oni koji imaju neke druge prijedloge mogu ih poslati pismenim putem pa ćemo i o tom raspraviti“, kazao je Longin dodajući da je predloženo i da Centar s 10 posto sufinancira Ličko-senjska županija.

Kod teme vodovodizacije župan je istaknuo kako je cilj da do kraja mandata niti jedno mjesto u Zadarskoj županiji ne bude bez pitke i tekuće vode.

„Pred nama je veliki posao. Na nivou države raspravlja se kako male općine ne mogu biti nosioci tih projekata. Razgovarali smo o tome da se na području naše županije formiraju dvije ili tri velike tvrtke koje bi bile nosioci magistralnih vodovoda“, kazao je Longin. Dodao je kako je pred nama vrijeme razvoja i napretka te da se ne možemo razvijati ukoliko nemamo riješena pitanja vode i odvodnje.

Na samom kraju  obratili su se i neki od gradonačelnika i načelnika od kojih je najveći dio prozvao vijećnike koji su na županijskoj skupštini izrazili sumnju da novci za sanaciju šteta od poplava nisu transparentno i namjenski potrošeni. Emil Ćurko, gradonačelnik Nina, kazao je kako ne zna koja je poanta prozivki za elementarne nepogode.

„Pozivamo te vijećnike koji prozivaju nas za utrošak tih sredstava. Grad Nin primio je 6,6 milijuna za elementarnu nepogodu komunalne infrastrukture te 1,467 milijuna za sanaciju mostova, odnosno izradu projektne dokumentacije. Mi još nismo potrošili taj novac, on je na računu Grada Nina. Poslove koje namjeravamo napraviti zahtijevaju i projektnu dokumentaciju i javnu nabavu. Sredstva iz državnog proračuna su tu, a Vijeće i građani Nina su o tome obaviješteni. Vijećnike koji prozivaju pozivam da dođu na kavu i obiđu nastale štete“, kazao je Ćurko.

„Sva sredstva su transparentna, oporba ovim navodima skuplja jeftine političke poene“, rekao je načelnik Bibinja Bruno Bugarija.

S njima se složio i načelnik Sali Zoran Morović, te  načelnik Vira Kristijan Kapović .

„Vir je imao sreću jer nije bio pogođen poplavama, no stalno smo u kontaktu sa susjednim općinama i vidimo koliko je štete nastalo te da su sredstva u skladu s time. Stoga, prozivkama moramo stati na kraj.“, rekao je Kapović

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...