Dječji vrtići uvode potpuno novi način rada; Promjene nastupaju početkom rujna

Od rujna ove godine dio vrtića diljem Hrvatske radit će i u popodnevnoj smjeni, vjerojatno do 21 sat. U Europskom socijalnom fondu osigurano je oko 300 milijuna kuna kojima se tijekom sljedeće dvije godine mogu financirati plaće 700 dodatnih odgajatelja, kuhara i čistača, dio troškova prehrane djece, dodatna oprema za vrtiće i edukacije, a, kako kažu u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, osiguran je novac i za drugu fazu projekta, piše Jutarnji.hr.

Cijena vrtića za roditelje čija će djeca dolaziti u popodnevnu smjenu bit će ista kao da dijete cijelo vrijeme pohađa vrtić u jutro.

Natječaj

– Natječaj bi trebao biti objavljen tijekom ožujka i bit će vjerojatno otvoren 45 dana. Na njega se mogu javiti općine i gradovi u partnerstvu s vrtićima koji, s obzirom na interes roditelja, imaju potrebu raditi i u popodnevnoj smjeni – kažu u Ministarstvu rada.

U srpnju bi, prema planu, trebali imati već konačne rezultate o tome koji su se vrtići javili i prošli na natječaju, a od 1. rujna dodatno osoblje trebalo bi biti zaposleno te od nove školske godine krenuti s grupama i u popodnevnoj smjeni.Koliki će konkretno broj vrtića početi raditi u smjenama, ne mogu prognozirati – ovisit će o iskazanom interesu. – Pri tome ćemo voditi računa da takvi vrtići budu raspoređeni po cijeloj zemlji – kažu u Ministarstvu rada.

Rad vrtića u popodnevnoj smjeni najkasnije od početka 2019. godine bio je jedna od glavnih najavljenih mjera Ministarstva demografije odmah po njegovu osnivanju, a ovaj konkretni program zajednički, uz Ministarstvo demografije, provode i Ministarstvo rada te Ministarstvo obrazovanja.

Rasterećenje

Svi konkretni detalji oko smjenskog rada još uvijek nisu definirani – sa stručnjacima za predškolski odgoj još se, primjerice, raspravlja trebaju li vrtići raditi do 21 ili 22 sata, no za sada je struka sklonija radu do 21 sat.

Vrlo je važno, naglašavaju, da se već sada preopterećene tete u vrtićima ne opterećuju dodatno. – Za svaku popodnevnu grupu djece koja će se formirati pri vrtiću zaposlit će se dvije dodatne tete te kuharica i čistačica na pola radnog vremena. Većini roditelja kojima treba smjenski rad ne treba samo popodnevna vrtićka smjena, već im jedan tjedan vrtić treba ujutro, a drugi tjedan popodne. Očekujemo da bi na ovaj način tijekom jutarnje smjene tete mogle biti jednim dijelom rasterećene, jer će dio djece, umjesto ujutro, dolaziti u vrtić popodne – kažu u Ministarstvu rada.

Također ističu kako rad vrtića do 21 sat neće značiti da će roditelj moći dovesti dijete u sedam sati ujutro u vrtić i doći po njega u 21 sat.

– Sukladno pedagoškom standardu, dijete u vrtiću ne smije boraviti duže od 10 sati. Dakle, ako roditelju treba usluga do 21 sat, dijete može najranije doći u 11 sati – kažu u Ministarstvu. Vrtiće, naglašavaju, očekuju ozbiljne promjene u načinu rada i rješavanje problema “u hodu”. Primjerice, jutarnje i popodnevne vrtićke grupe neće funckionirati poput radnih smjena na način da jutarnja grupa u određeno vrijeme odlazi, a popodnevna dolazi: za očekivati je da će od 13 do 16 sati u vrtiću biti većina djece iz obje grupe.

Dogradnja zgrada

– Ovo je prvi put da sustavno nastojimo riješiti problem smjenskog rada vrtića i svjesni smo izazova. Pozivamo i vrtiće i roditelje na fleksibilnost i razumijevanje – kažu u Ministarstvu rada. Svjesni su mogućeg prostornog problema – jer bi u tom periodu u istom prostoru mogao boraviti veći broj djece – zbog čega već dogovaraju program povlačenja novca iz ESF-a za dogradnju postojećih vrtića.

Poremetit će se i do sada ustaljeni ritam spavanja, ručanja, aktivnosti i drugog – i roditelji i uprave vrtića “u hodu” će morati rješavati nastale probleme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...