Dukić odgovorio SDP-ovcima: “Na 3.000 m2 uredit će se prostor za udruge mladih, neće se gušiti subkulturna scena grada”

Proteklog  je tjedna u Zagrebu potpisan Sporazum o provedbi integralnih teritorijalnih ulaganja kojim je Zadru, uz 7 drugih najvećih gradova Hrvatske, osigurano 22,8 milijuna eura. Ta sredstva, koja dolaze u sklopu europskom programa „Konkurentnost i kohezija“, predviđena su najvećim dijelom za izgradnju Centra za mlade na prostoru bivše vojarne Stjepana Radića, Centru o kojem se zadnjih 15 godina vodilo mnogo rasprava. Uz optimističnu pretpostavku kako gradskim vlastima neće trebati još 15 godina da taj projekt konačno i realiziraju te da se u procesu nećemo ponovno osramotiti trošeći europske novce na upitne izvođače radova (kao što je to bilo s Kneževom palačom), ne možemo se ne zapitati što će se dogoditi s inicijativama koje već postoje na prostoru spomenute vojarne?, zapitali su se jučer mladi SDP-a Zadar.

Gradonačelnik Branko Dukićodgovorio im je priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti:

Kao odgovor na vašu zabrinutost za predstavnike nezavisne kulturne scene i mladih, napominjemo da je projekt Centra za mlade koji navodite kao povod svog javnog upita gradskoj upravi, osmišljen isključivo za potrebe razvoja kulture mladih, nezavisne kulturne scene, a time i svih građana grada Zadra koji će pronaći interes u tamošnjim programima. Na 3.000 m2 uredit će se prostor za udruge mladih kroz projekt od strateške važnosti za naš grad koji je kao takav prepoznat na listi za financiranje projekata iz EU fondova.

Promišljajući ozbiljnije o postojećem prostoru u kojemu dijelom aktivno funkcionira „Nigdjezemska“ zasigurno biste ključnim prepoznali problem kompleksnih vlasničkih odnosa u kojima Grad Zadar nema svog udjela, ali ga zato sustavno rješava s Ministarstvom državne imovine o čemu je javnost u više navrata izviještena. Ponovimo još jednom, kroz projekt Centra za mlade planirana su sredstva za novo urbanističko rješenje prostora oko Centra i na taj način pronaći će se sustavno i dugoročno rješenje. Plan je da novo rješenje za bivšu vojarnu, sukladno komunikaciji i poštivanju stavova udruga, građana i pojedinaca koji su zadnjih godina sudjelovali na brojnim radionicama održanim na temu budućnosti prostora vojarne, u najvećoj mogućoj mjeri uvaži potrebe sadašnjih korisnika vojarne i subkulturne scene grada. Ovo je proces koji traje jer u prostoru djeluje 30-tak institucija koje su korisnici prostora. Stoga je potrebno pronaći rješenje koje će odgovarati svima, ali i biti u skladu s više različitih zakonskih odredbi.

Bez ikakve političke konotacije, još nekoliko informacija vezanih uz vaš upit, a prve se odnose na „zapuštene i derutne vojarne“. U vojarni „Stjepana Radića“ danas djeluje više od 30 javnih institucija, među njima i Gradska knjižnica Zadar koja je postala centar društvenih i kulturnih zbivanja grada i koju koriste ponajviše upravo mladi i predstavnici nezavisne kulturne scene koju navodite. Nekadašnja vojarna „Ante Banine“ danas je mali olimpijski centar čiju sportsku infrastrukturu svakodnevno koriste tisuće zadarskih sportaša i rekreativaca. Ponajprije mladih. Vojarna na Crvenim kućama danas je potpuno komunalno i urbanistički uređena gradska četvrt u kojoj su izgrađeni braniteljski i socijalni stanovi te stanovi za mlade obitelji iz programa POS. Prostor bivše vojarne „Đure Đakovića“ dodijeljena je zadarskom sveučilištu za projekt kampusa u kojemu uskoro kreće izgradnja studentskog doma. Dakle, namijenjen je – mladima.

Što se tiče „sramoćenja pri trošenju europskog novca“: Kneževa palača je suvremeno uređeni i opremljeni objekt kulturne baštine grada obnovljen u postavljenom roku, a proglašena je i kulturno turističkom atrakcijom Hrvatske 2017. godine. Temeljem tog uspješnog projekta osigurana su sredstva za nastavak uređenja Providurove palače i gradskih bedema. Samo u proteklih desetak dana započela je provedba još tri projekta, od kojih dva u zadarskim osnovnim školama, koji se financiraju sredstvima EU fondova u ukupnom iznosu od 6 milijuna kuna. Inače, u 2016. godini Zadar je grad koji je povukao najviše sredstava iz europskih fondova u Hrvatskoj.

Na koncu, ono najvažnije: scena koja djeluje na području u blizini budućeg Centra za mlade, a koju na jedinstven način kreiraju pripadnici aktivne i nezavisne skupine mladih, razvila se i razvija upravo jer je neovisna od institucija i svake politike. Prepoznajemo ih kao aktivni i kreativni dio našega grada kojemu smo otvoreni za sve ideje, programe i planove. Oni su prije svega nezavisna skupina mladih i kreativnih ljudi. Poštujmo i sačuvajmo od politiziranja njihovu nezavisnost i smisao njihovog djelovanja.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...