Film Luke Klapana “Glas Medviđe” prikazuje se sutra u Rijeci

Dokumentarni film redatelja Luke Klapana „Glas Medviđe“ prikazat će se u Rijeci, u povodu još jedne u nizu tužnih obljetnica stradanja hrvatskih civila tijekom Domovinskog rata protiv velikosrpske agresije, u četvrtak, 1. ožujka, u 19 sati, u riječkom Državnom arhivu u organizaciji Udruge FFVAL i Državnog arhiva.

Početkom veljače navršilo se dvadeset i pet godina od zločina nad nevinim civilima u bukovičkom selu Medviđa, udaljenom petnaestak kilometara sjeverno od Benkovca, gdje su 9. veljače 1993. pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili desetero mještana zaseoka Erstići. Najmlađa žrtva, Mira Erstić, imala je osamnaest, a najstarija, Šimica Erstić, osamdeset i osam godina. Masovno smaknuće izvršeno je nad Hrvatima kao srpska odmazda za pretrpljeni poraz u oslobodilačkoj operaciji Hrvatske vojske „Maslenica“. Bio je to tek jedan u nizu mnogobrojnih zločina koji su počinili srpski teroristi na hrvatskom tlu tijekom Domovinskog rata.

Klapanov dirljiv i potresan dokumentarac, koji sve više privlači pozornost kulturne javnosti, ali i struke, snimljen je 2017. u produkciji Udruge FFVAL i dijelom uz financijsku podršku Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije. Organizatori i vođe snimanja, te suradnici na filmu, bili su profesor Ivan Genda, ujedno i autor naratorskog teksta i Žarko Erstić. Na setu je bio angažiran i narodni guslar Dane Jurić koji je napisao pjesmu o stradanju nedužnih civila Medviđe, kao i tridesetak članova Kulturno umjetničkog društva „Sveti Ivan Medviđa“ iz Biograda na Moru. Premijera filma održana je u Kneževoj palači u Zadru, a prikazan je i u Drnišu, Vodicama, Zagrebu, Orahovici, Šibeniku, Benkovcu, Obrovcu i Biogradu na Moru.

Autor se u ime Udruge FFVAL zahvaljuje g. Mili Biondiću, ravnatelju Goranu Crnkoviću i redatelju Vanji Vinkoviću, na nesebičnoj pomoći u organizaciji prikazivanja filma „Glas Medviđe“ u Državnom arhivu u Rijeci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...