Fotogalerija mladih virskih ribolovaca; U ŠRD “Vir” ostavili su iza sebe najuspješniju sezonu u povijesti kluba s 12 osvojenih medalja

S osnovnom idejom da Vir kao otok ne smije okrenuti leđa moru te s tradicijom naslijeđenom od prethodnih generacija virskih ribara, Športsko ribolovno društvo „Vir“ s predsjednicom Elizabetom Fumić i tajnikom Igorom Marićem okrenulo je novu stranicu klupske povijesti koja je počela na kraju 80-ih godina prošlog stoljeća. Zapravo, virsko ribolovno društvo napravilo je i puno više od toga.

U tri godine otkad je pokrenuta klupska škola udičarenja ŠRD „Vir“, prostor za klupske trofeje u „Konobi kod Spavalice“ napunio se do vrha: osvojeno je 12 pojedinačnih i klupskih trofeja, 28 zlatnih, srebrnih i brončanih medalja te više priznanja za sudjelovanjem na natjecanjima, kao i za organizaciju složenih županijskih i međužupanijskih prvenstva na Viru. Osim bodova, trofeja i plasmana, koje su na tim natjecanjima osvajali svjetski i nacionalni prvaci te višestruki šampioni na najjačim svjetskim udičarskim natjecanjima, bili su i sami – osvojeni.

Na Vir se udičari uvijek vraćaju, o otoku govore biranim riječima, a klupski prostor poznate virske konobe jednodušno je prihvaćen kao najljepše mjesto okupljanja hrvatske udičarske elite, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. Još važnije: ŠRD „Vir“ se natjecateljski afirmirao sa svojih pet stalnih mlađih natjecatelja, a odnedavno je uz novog trenera i voditelja škole udičarenja – udičarskog reprezentativca Hrvatske i svjetskog prvaka u surfcastingu Nina Jukića iz slavnog zadarskog „Zubaca“ – dobio još šest novih članova i članica. Drugim riječima, virsko ribolovno društvo napravilo je novi korak naprijed, pogotovo u natjecateljskom programu.

Istina je, napravili smo značajan pomak, pogotovo u drugom dijelu sezone kada smo bili iznimno uspješni. Nije bilo natjecanja s kojega se nismo vratili s medaljama“, kaže predsjednica Fumić ilustrirajući ovu tvrdnju podatkom o 12 medalja u 2017. godini – četiri zlatne, šest srebrenih i dvije brončane medalje. Također, prvi put su se svi mladi virski natjecatelji plasirali na županijsko prvenstvo, a virskim asovima Vitu Liveriću (14 godina), Roku Begonji (12), Moniki Janči (13), Tamari Čavrag (12) i Nadiru Omeroviću (11) – članovima virskog ŠRD-a od pokretanja škole udičarenja – pridruži su se nedavno najmlađa Nejla Omerović (7), Karmen Šporčić (10), Karlo Šporčić (13), Josip Težak (13), Gabrijel Varzić (13) i Leon Kastrati (12). Sve njih, ovisno o sposobnostima i trenutnim znanjima, vodi trener Jukić, 26-godišnji udičarski as, šesterostruki prvak Hrvatske u raznim kategorijama, svjetski prvak u U-21 kategoriji i hrvatski udičarski reprezentativac. Njegova je misija, kaže nam, stvoriti buduće hrvatske reprezentativce.

Kada bi bilo tako, bio bih najsretniji! To je cilj kojega namjeravam ostvariti“, govori nam Zadranin u virskim vodama. S novim ciklusom klupske škole udičarenja počeo je prije mjesec dana kada se broj članova sa pet stalnih popeo na ukupno 11 – željnih,  ornih i motiviranih za najveće stvari.

Postoji želja i volja, a to je najvažnije. S druge strane, njihov entuzijazam i mene ispunjava srećom. Zasad govorimo o učenju osnovnih stvari kada su početnici u pitanju, ali za one iskusnije i nekim finesama koje im pomažu na natjecanjima. Najvažnije je da su me prihvatili, zbog čega mi je srce kao kuća“, entuzijastičan je i trener Jukić.

Ono što slijedi nova je sezona za ŠRD „Vir“ koja počinje kvalifikacijskim klupskim natjecanjem, kao i natjecanjem u „Maloj ligi“ gdje će Virani odmjeravati snage s udičarima iz benkovačke „Sipe“, zadarskog „Zubaca“ i biogradske „Podlanice“. Tradicionalno će se u lipnju organizirati Memorijalni udičarski kup posvećen dugogodišnjem predsjedniku ŠRD-a Tončiju Spavalici Liveriću, a kruna će biti nova organizacija međužupanijskog udičarskog natjecanja od 30. kolovoza do 2. rujna, ovog puta za seniore štapom s barke. U vrijeme adventskih događanja na otoku bit će i treće izdanje „Virskog lignjolova“.

Sa seniorima i barkom smo počeli organizacije velikih natjecanja. Oni su nam bili vatreno krštenje, tako da se vraćamo na početak. Vidjet ćemo najbolje hrvatske seniorske udičare, a među njima mnoge svjetske prvake i osvajače svjetskih medalja“, dodaje Fumić. To će biti svojevrsni natjecateljski šlag na torti, pogotovo za mlade virske udičare koji će pomagati pri organizaciji prvenstva te uživo gledati hrvatsku i svjetsku udičarsku elitu, pa predsjednica ŠRD-a zaključuje:

Naša je primarna ideja bila vratiti djecu moru. Prvo, kako bi ih maknuli od računala i virtualnog svijeta te da se ne bi izolirali od okoline u kojoj žive. Pokušavamo ih okrenuti moru, pogotovo zbog činjenice što žive na otoku. Udičarenje je zaista dobar način za to, jer mogu i naučiti kako uhvatiti neku ribicu. Druže se, uče, a ako to donese i neki rezultat – nema ljepše satisfakcije za sve nas“.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...