HDZ je i dalje prvi izbor birača, smanjuje se razlika između SDP-a i Živog zida

HDZ je i dalje prvi izbor kod birača te uživa potporu od 29,8 posto. Pad manji od jedan posto i dalje je unutar statističke pogreške, no stranci rejting drugi mjesec za redom pada.

SDP može računati na potporu od 19,8 posto, a i tu je pad unutar statističke pogreške. Jedno je sigurno: na aferi Agrokor SDP nije uspio privući birače.

Živi zid zaustavio je rast nakon pet mjeseci i trenutačno može računati na potporu od 12,3 posto birača, dok se MOST nalazi na četvrtom mjestu s potporom od 6,6 posto. SDP je krajem siječnja prema istoj anketi uživao potporu 20,9 posto ljudi, dok je Živi zid bio na 13 posto. Mjesec dana kasnije obje su stranke izgubile nešto podrške, no Živi zid osjetno manje. SDP je s 20,9 pao na 19,8 i tako se našao ispod 20 posto podrške te se, što je još važnije, smanjila razlika između njih i Živog zida.

Pametno na 3,3 posto

Pametno se ovoga mjeseca nalazi na 3,3 posto, a uobičajena je potpora toj stranci od 2 do 3 posto, ovisno o mjesecu. Slično je i sa strankom Bandić Milan 365 koja trenutačno uživa potporu od 3 posto. IDS je na 2,6 posto, HSS na 2,4, a HDZ-ov strateški partner HNS veljaču završava s 2,1 posto potpore. Od ostalih stranaka koje imaju potporu veću od 1 posto HSU podupire 1,8 posto.

Ostale stranke su na potpori manjoj od 1 posto i sveukupno imaju 8,2 posto potpore. Zanimljivo, Hrast ima 0,8 posto potpore, Reformisti Radimira Čačića ovoga su mjeseca na 0,7 posto, GLAS na 0,7 posto, dok su Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića na 0,6 posto. Neodlučnih je 8,2 posto.

Većina ne podržava premijera

Vlada i dalje nema većinu građana koji podupiru njezine politike. Premijera Plenkovića uglavnom ne podržava 59 posto građana. Istodobno, 31 posto podržava politiku vlade, dok njih 9 posto ne zna.

Potpora opstanku vladajuće koalicije najveća je u proteklih godinu dana. U opstanak Plenkovićeve vlade trenutačno vjeruje 77 posto, njih 18 posto misli da će se vlada raspasti, dok 5 posto ispitanika ne zna.

Pada pesimizam

Iako i dalje 64,5 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, već četiri mjeseca kod građana opada pesimizam. Istodobno, doduše lagano, raste optimizam građana oko smjera u kojem ide Hrvatska. Optimističnih je trenutačno 27,2 posto, dok 8,2 posto ispitanika ne zna.

NAPOMENA: Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 969 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 %, a za rejtinge stranaka +/-3,6 %.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...