Hrvatsko zdravstvo je među pet najgorih u Europskoj uniji

Luksemburg je i ove godine potvrdio da je najbolji zdravstveni sustav na svijetu, s izvrsnim sustavom prevencije, dostupnom zdravstvenom uslugom i prosječnim životnim vijekom od 82 godine, kako piše Poslovni dnevnik.

Na rang-ljestvici od ukupno 149 država svijeta, čiji stupanj blagostanja već više od desetljeća mjeri londonski Institut Legatum, Hrvatska se ove godine našla na 43. mjestu, a u sektoru zdravstva na niskom 55. mjestu, među najgorih pet država Europske unije. Lošije od Hrvatske u pogledu zdravstvene skrbi stoje Latvija, Litva, Bugarska i Rumunjska.

Otkako je indeks blagostanja uveden u 2006. godini, Hrvatska se, uz povremene oscilacije, pomakla unaprijed za skromna tri mjesta. I dalje je pred njom velika većina europskih država.

Zanimljivo je reći da je 2013. godine, na primjer, Hrvatska bila ukupno niže rangirana, na 53. mjestu, što je deset mjesta niže nego danas, ali je zdravstvo bilo plasirano na 36. mjestu, što je gotovo 20 mjesta više nego danas.

Indeks blagostanja određuje se temeljem 104 različite varijable, od poslovnog okruženja, stope zaposlenosti, do osobnog osjećaja slobode, sigurnosti, pa i obrazovanja i zdravstvene skrbi. Zdravstvo se pak mjeri osnovnim tjelesnim i mentalnim zdravljem, zdravstvenom infrastrukturom i dostupnošću preventivne skrbi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...