Još jedno sibirsko jutro; Zadar se probudio na minus 5 stupnjeva, a val hladnoće još nije na vrhuncu

Danas će u unutrašnjosti biti pretežno oblačno mjestimice sa snijegom, uglavnom do sredine dana. Na Jadranu djelomice sunčano.  Hladni val koji je u nedjelju stigao u naše krajeve nastavlja se i danas. Hrvatska se ponovno probudila u debelom minusu. Najniža temperatura izmjerena je na Zavižanu, minus 20. Minus 15.5 je izmjereno na Puntijarci jutros u 6 sati, a i na Biokovu je izmjereno minus 15.5 stupnjeva. Minus 13 je izmjereno na mjernoj postaji Parg-Čabar, dok je minus 12 bilo na Plitvičkim jezerima i u Gospiću. Minus 11 je izmjereno u Otočcu, a minus 10 u Bednji, Varaždinu, Križevcima, Bilogori. Minus 9 je jutros bilo u Zagrebu na Maksimiru, dok je na Griču izmjereno minus 8.  Krapina, Daruvar, Sisak, Bjelovar, Kutjevo, Karlovac, Slavonski Brod i Županja mjerili su oko minus 8, a minus 7 je bilo u Osijeku i Vinkovcima. Gotovo minus sedam stupnjeva izmjereno je u Pazinu, a minus šest je jutros bilo u Senju i Kninu. Na minus pet su se probudili Split, Šibenik i Rijeka, u Puli, Zadru, Malinskoj i Crikvenici je bilo minus četiri.  Minus dva je bilo na Hvaru, minus tri u Pločama, na Rabu i u Opatiji. Dubrovnik i Makarska jutros mjere minus jedan stupanj, Lastovo minus 0.6, na Komiži i Palagruži je nula, a plus 2.5 stupnjeva je bilo na Prevlaci.

Danas će u unutrašnjosti biti pretežno oblačno mjestimice sa snijegom, uglavnom do sredine dana. Na Jadranu djelomice sunčano, a slabog snijega još može biti u noći i prijepodne na sjevernom i južnom dijelu. Vjetar će biti umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na većem dijelu Jadrana u noći i prijepodne puhat će još jaka i olujna bura.

Minimalna temperatura zraka od -15 do -8, na Jadranu od -6 do 0, a maksimalna od -10 do -5, na Jadranu od -2 do 3 °C.

Upozorenje iz DHMZ-a

Jučer je svoj novi izvještaj objavio i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Kažu da se u sljedećim danima očekuje se vrhunac hladnog vala te će biti još hladnije. U pojedine dane vrijednosti minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a uz vedru noć može se lokalno spuštati i do -20 °C, osobito u srijedu ujutro te u četvrtak ujutro.

“Dani će biti studeni pa će i najviša dnevna temperatura zraka biti osjetno ispod 0 °C. Negativnih vrijednosti jutarnje temperature bit će i na Jadranu, a osjet hladnoće dodatno će pojačavati još povremeno jaka bura i istočnjak. Ponegdje duž obale ni dnevna temperatura neće biti znatno viša od 0 °C”, kažu iz DHMZ-a.

“Hladni val – koji zahvaća i veći dio Europe – može prouzročiti probleme na infrastrukturi te opskrbi energijom. Zbog još povremeno jakog vjetra ali i izražene poledice nastavit će se problemi u prometu. Zbog vjetra i hladnoće može doći do štete uslijed smrzavanja već propupalih poljoprivrednih kultura, osobito u Dalmaciji, naročito na agrumima. Upozoravamo da dugotrajna izloženost hladnoći može biti opasna i za zdravlje te život ljudi i životinja”, upozoravaju iz Zavoda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...