Kapović: “Nezakonita građevinska dozvola nije problem, ali moje medijsko djelovanje jest?”

Iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije stigao je odgovor na pitanja koja smo im prije dva dana poslali radi komentara izvršenog nadzora od strane Ministarstva graditeljstva, koji je pokazao više učinjenih nezakonitosti pri izdavanju građevinske dozvole investitoru „Tri Bartola“. Drugo pitanje bilo je u vezi poništenja te iste građevinske dozvole s obzirom na zadani zakonski rok koji ističe 16. veljače – po podnesenom zahtjevu Općine Vir za obnovu postupka te poništenje nezakonito izdane građevinske dozvole. Dozvolu je izdao spomenuti upravni odjel, pa njihov komentar donosimo u cijelosti:

„UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove zaprimio je nalaz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja vezan uz predmet izdavanja građevinske dozvole investitora Tri Bartola za pumpnu stanicu na Viru. UO razmatra navode iskazane u spomenutom nalazu i postupit će po upravnoj praksi budući da je predmet građevinske kao i lokacijske dozvole za rekonstrukciju ceste koja se dovodi u vezu sa izdanom građevinskom dozvolom još uvijek u postupku na upravnom sudu. Neprihvatljiv je medijski i drugi pritisak od strane načelnika općine Vir koji nije u skladu s demokratskim standardima društva i šteti prijateljskom investicijskom okruženju i gospodarskom razvitku našeg područja. Njegovi pritisci i prijetnje počeli su i prije podnošenja zahtjeva za izdavanje predmetne građevinske dozvole“, stoji u priopćenju koje nam je proslijedila Vlatka Vučić Marasović iz Odsjeka za odnose s javnošću Zadarske županije.

 

Reakcija iz Općine Vir

Odgovor koji je stigao iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, povodom medijskog istupa načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića koji je najavio podizanje kaznene prijave i tužbe za naknadu štete, iznenadio je virskog načelnika.

„Odgovor je skandalozan! Županijski upravni odjel je izdao nezakonitu građevinsku dozvolu koju su kao nezakonitu potvrdili Općinski sud u Zadru te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, a navodni problem je moje medijsko djelovanje?! Zaista skandalozno“, tvrdi načelnik Kapović koji u sadržaju cijelog priopćenja, pored ostalog, čita i bacanje „dimnih bombi“.

„Kažu kako je predmet građevinske kao i lokacijske dozvole za rekonstrukciju ceste koja se dovodi u vezu sa izdanom građevinskom dozvolom još uvijek u postupku na upravnom sudu, a to je objašnjenje koje govori o njihovom potpunom nesnalaženju u vremenu i prostoru. Obnova postupka i poništenje građevinske dozvole po članku 123. je u nadležnosti županijskog upravnog odjela, pa nikakvi sporovi na Upravom sudu – uključujući dva spomenuta – nemaju veze s rješavanjem našeg zahtjeva i poštivanjem zakonskog roka od 60 dana, odnosno do 16. veljače“, navodi virski načelnik i zaključuje:

„Nakon utvrđenih nezakonitosti od strane Općinskog suda i nadležnog tijela Ministarstva graditeljstva, odnosno namjerno počinjenih protuzakonitih radnji, pokrenut će se kazneni i stegovni postupci, a u županijskom odjelu se ne bave provođenjem zakona nego analizom medijskog dojma. Ovo je priopćenje katastrofa, ne mogu vjerovati da je došlo od jedne službene institucije. Sve sam uvjereniji, nakon svih spoznaja i iskustava sa djelatnicima županijske uprave, kako će novo čelništvo Zadarske županije na čelu sa županom Božidarom Longinom imati puno posla na unutarnjem preustroju ako želi da se učini kvalitativni pomak. Prije svega prema tomu da službe županijske uprave budu servis građanima zbog kojih i postoje te da im provedba zakona bude imperativ“.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...