Letačka obuka novih pilota Kiowa Warriora, helikoptera za izviđanje i napad

U Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u utorak 6. veljače 2018. započela je letačka obuka nove skupine hrvatskih pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior. Cijelu obuku po prvi puta samostalno provode nastavnici letenja Eskadrile helikoptera koje su obučili američki instruktori letenja kroz ciklus obuke koji je završio u prosincu prošle godine.

Obuka se provodi na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior kojima je opremljena Eskadrila helikoptera iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a.

Letačka obuka uključuje preobuku na tip helikoptera  i borbenu obuku do “Full Combat Ready” statusa pilota, a odvijat će se i na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj gdje će se provoditi dnevna i noćna gađanja i raketiranja iz helikoptera.

Istovremeno je započela i obuka nove skupine zrakoplovnih tehničara i inženjera na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior koja se provodi u Središtu za obuku HRZ i PZO “Rudolf Perešin” i to po specijalnostima ZIM (zrakoplovni motor), IRE (instrumenti, radio i elektro oprema)  i ZN (zrakoplovno naoružanje).

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov izrazio je zadovoljstvo što eskadrila nakon inicijalne operativne sposobnosti na ovom tipu helikoptera već započinje novi ciklus obuke sa preostalim sastavom pilota i tehničara. “Imamo izvrsne certificirane obučavatelje svih faza obuke na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a polaznici obuke su visokomotivirani piloti i tehničari  sa BELL-ova i ne sumnjam kako će i ova skupina u potpunosti ovladati novim vještinama na helikopterima koji doista pružaju novu vrijednost ne samo za eskadrilu nego i sustav oružanih snaga RH”, istaknuo je pukovnik Ražov.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior primarno se koriste za izviđanje i napad. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku i vrllo blisku zračnu potporu, pratnju i zaštitu konvoja (escort), korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te zapovijedanje i nadzor iz zraka digitalnim modemima i štićenim kanalima.

U civilne svrhe mogu se koristiti u akcijama traganja, nadzoru granice, pomoći u slučaju prirodnih katastrofa te izviđanju i snimanju različitih incidentnih situacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...