Liječnici prijete: “Nećemo više raditi prekovremeno!”

To bi dovelo do ozbiljne kolapsa zdravstvenog sustava i predstavlja nacionalnu ugrozu, stoji u dopisu dr. Renate Čulinović Čaić, predsjednice Liječničkog sindikata.
Ne omogući li se u kratkom roku Hrvatskom liječničkom sindikatu sudjelovanje u kolektivnom pregovaranju za zdravstvo, realna je mogućnost da liječnici odbiju raditi prekovremeno. kako piše Večernji list, to bi dovelo do ozbiljne kolapsa zdravstvenog sustava i predstavlja nacionalnu ugrozu, stoji u dopisu dr. Renate Čulinović Čaić, predsjednice Liječničkog sindikata.

HLS upozorava da je neprihvatljivo što za granski kolektivni ugovor ne pregovaraju liječnici, na čijem se enormnom broju prekovremenih sati cijeli sustav i održava. Nisu uključeni jer nisu reprezentativni sindikat, što ovisi o broju članova, no HLS traži od Vlade hitno pokretanje izmjena Zakona o reprezentativnosti te da Liječničkom sindikatu omogući sudjelovanje u pregovorima za prava zaposlenih u zdravstvu.

Oglasila se i Hrvatska liječnička komora koja od Vlade RH i resornog ministra Milana Kujundžića traži da žurno pronađe zakonsko rješenje koje će omogućiti liječnicima izravno pregovaranje s Vladom o svojim radnim pravima i obvezama. – Strukovni kolektivni ugovor za liječnike, koji je standard u gotovo svim europskim državama, optimalno je rješenje kojim se djelotvorno može riješiti trenutni spor – poručio je dr. Trpimir Goluža, čelnik Komore, prenosi Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...