Longin dao obećanje: “Za mog mandata svako mjesto u županiji imat će pitku vodu”

”Svako mjesto u našoj županiji mora imati pitku vodu i namjeravam taj problem riješiti tijekom ovog mandata. Bez riješenog pitanja vodovoda, ali i odvodnje ne možemo govoriti o razvoju ruralnih dijelova, niti o ozbiljnom turizmu”, poručio je župan Božidar Longin na aktualnom satu pete sjednice Županijske skupštine odgovarajući na vijećnička pitanja.

Brojne vijećnike zanimalo je trenutno stanje oko sanacije šteta uzrokovanih rujanskom poplavom.
”U tijeku je sanacija nerazvrstanih cesta, te poljskih i šumskih putova koje će urediti postrojbe Hrvatske vojske u kopnenom dijelu županije, te djelatnici Hrvatskih šuma na otocima. Određeni su prioriteti za sanaciju po gradovima i općinama, a većina materijala će se koristiti s lokacija deponiranih mineralnih sirovina na području Zadarske županije. Ukupno će se urediti oko 200 kilometara poljskih putova i nerazvrstanih cesta. Hrvatske šume već su krenule s radovima na Dugom otoku, a HV na širem području grada Nina te općina Vrsi, Privlaka i Sali”, dodao je Longin.

Na upit vijećnika Darka Pedića je li nova sistematizacija u županiji napravljena radi zapošljavanja dodatnih djelatnika, Longin je ustvrdio da je sistematizacija morala biti korigirana zbog preustroja Upravnih odjela u županiji, ali da je u njoj predviđen jednak broj radnih mjesta kao u prethodnom pravilniku, te da nisu planirana nikakva nova zaposlenja.
”Smisao nove sistematizacije trebao bi biti brža i efikasnija županijska samouprava na svim područjima njezinog djelovanja”, rekao je župan.

Vijećnik Drago Čulina pohvalio je županov put u Kinu i moguću suradnju s tehnološkim gigantom Huawei, te je ujedno kritizirao uklanjanje drvoreda kraj glavne prometnice u Bibinjama. Vijećnik SDP-a Josip Tičić, pak, na aktualnom je satu župana upitao o mogućim investicijama na otoku Pagu.

”Od preuzimanja dužnosti župana već sam šest puta posjetio otok Pag koji ima veliki značaj za našu županiju. O tome govore i investicije Županijske lučke uprave u lukobrane, ŽUC-a u uređenje cesta, ali i projekt energetske obnove Osnovne škole u Pagu čiji je nositelj Zadarska županija. Brinut ćemo o svakom dijelu naše županije, jer nam je cilj njezin ravnomjeran razvoj”, istaknuo je Longin.

Obzirom da je veći dio točaka 5. sjednice županijske skupštine vezan uz koncesije na pomorskom dobru, dio vijećničkih pitanja bio je povezan s tom tematikom.

”Zadarska županija među prvima je pokrenula aktivnosti oko uspostave Integralnog upravljanja obalnim područjem, procesa koji uključuje cjelovitu procjenu, planiranje i upravljanje obalnim sustavima i resursima. Kao stručna podloga, izrađena je Studija korištenja i zaštite mora i podmorja Zadarske županije. Želimo maksimalno zaštititi naše more koje je naše veliko bogatstvo, te stručnom analizom utvrditi u kojoj su mjeri iskorišteni ti resursi”, naglasio je Longin te dodao da će svi podaci o pomorskom dobru i koncesijama biti dostupni u okviru sveobuhvatnog geografskog informacijskog sustava Zadarske županije, odnosno GIS preglednika Zadarske županije koji je u završnoj fazi izrade.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...