Mima Simić o spaljivanju slikovnice u Kaštelima: “Logično je da je u ovoj zemlji najveći problem – ljubav”

Spaljivanje slikovnice ‘Moja dugina obitelj’ na dječjem karnevalu u Kaštelima za N1 komentirala je zadarska književnica i aktivistkinja Mima Simić.

‘Logično je, valjda, da je u zemlji u kojoj je uništena industrija, koja je u permanentnoj političkoj krizi i koju bez stanke potresaju korupcijske afere, najveći problem ipak ljubav. Ona je u takvom sustavu anomalija. Možda jer je signal da je drugačiji svijet moguć, da se mogu mijenjati opresivne tradicije – i zato je treba zatrti i spaliti, i to na dječjem karnevalu, da mališani od najranije dobi nauče da je ključna vrijednost hrvatskog društva – netrpeljivost.

Ne trebate biti lezba ni peder da vas ovakvo što pogodi – dovoljno je, recimo, da budete moji nećaci koji većinu svog života jednako vole mene i moju suprugu Martu i koji svojom ljubavlju sami postaju strano tijelo hrvatskog društva, a u njega jedva da su zakoračili’, kazala je Mima Simić za N1.

I ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za N1 je komentirala spaljivanje slikovnice: ‘Doista je krajnje vrijeme da konačno izgradimo otvoreno i tolerantno društvo. Ne moramo se u svemu slagati, ali djecu ne smijemo ovakvim primjerima učiti da je mržnja, isključivost ili paljenje knjiga rješenje’, komentirala je za N1 ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kazala je da je ‘ovo još jedan u nizu slučajeva u kojima odrasli djeci pružaju vrlo loš primjer, i kad je riječ o odnosu prema različitostima i kad je riječ o odnosu prema knjigama.

Umjesto da ih uče prihvaćanju i poštovanju različitosti i toleranciji, oni im krajnje neodgovorno pružaju poticaj za nesnošljivost i nasilje, ne razmišljajući o tome kako će se to odraziti na njihov budući razvoj i ponašanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...