RATNA ODŠTETA

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković: “Rušili su Vukovar, Dubrovnik, Zadar, trebamo tražiti odštetu”

Arhiva AZD/Ilustracija

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je danas na televiziji N1 kako Srbija treba Hrvatskoj platiti ratnu odštetu. Tema ratne odštete aktualizirana je uoči posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Podsjetimo Vučić je na ovo pitanje izjavio kako bi Hrvatska u tom slučaju više izgubila nego dobila.

Vidimo koliko Njemačka isplaćuje odštetu prema Poljskoj i drugim državama i mislim da se s te strane Srbija mora usuglasiti s tim i da će morati u takve procese ući. Ratna odšteta je legitimno pitanje. Imamo sporazum o normalizaciji odnosa, ali to se nije dogodilo. No, to ne znači da mi sad ne možemo opet sjesti. Mi kao dvije države o tome moramo naći rješenja. Nisu rušeni srpski gradovi, stradao je Vukovar, Dubrovnik, Zadar, sve je Hrvatska gradila u procesu obnove i red je da od odgovornog potražujemo nešto, rekao je Bošnjaković

Ministar je dodao kako i Hrvatska ima procjenu štete:

Imamo više procjena, jedne su statičnom, druge dinamičnom metodom. Jedno je kada tražite naknadu štete za tvornicu, a drugo za nekretnine. Imate dinamičku metodu koja kaže da bi ta tvornica da nije porušena ostvarivala dobit, zapošljavala kroz sve te godine. Stvar je dogovora što je prihvatljivo kada se govori o visini štete.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi: