Načelnik Kapović: “Županijski odjel s drugorazrednim referentima dovodi u pitanje pravnu državu!”

Nakon što je Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije odbio poništiti građevinsku dozvolu izdanu investitoru „Tri Bartola“ za potrebe gradnje benzinske pumpe na Viru, u Općini Vir koja je podnijela zahtjev za poništenje, taj su potez na današnjoj tiskovnoj konferenciji komentirali „izgubljenošću u vremenu i prostoru“.

Kako je prethodno po istoj stvari Općinski sud u Zadru izdao privremenu mjeru obustave prava na konzumiranje građevinske dozvole, a Ministarstvo graditeljstva nadzorom utvrdilo nezakonitosti pri izdavanju građevinske dozvole, načelnik Općine Vir Kristijan Kapović kazao je kako „ovaj slučaj više nije ping-pong između Općine Vir i županijskog odjela, već njihovo polemiziranje s institucijama pravne države“. Drugim riječima:

Zaista je zapanjujuće da jedan županijski odjel s drugorazrednim referentima negira odluku Općinskog suda koji je suspendirao građevinsku dozvolu, kao i nadzor Ministarstva graditeljstva koje je utvrdilo nezakonitosti u njenom izdavanju i tešku povredu službene dužnosti. Oni dovode u pitanje funkcioniranje prave države čije su odluke i nadzor pokazali kako smo od samog početka bili u pravu“, poručio je načelnik Kapović posebno istaknuvši kako su Ministarstvo graditeljstva te Općinski sud u Zadru u postupcima pokrenutima na zahtjev Općine Vir utvrdili niz nezakonitosti u postupku izdavanja građevinske dozvole. Činjenicu kako je izdana od nenadležnog tijela, u ovom slučaju Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, priznali su u vlastitom i nepotpisanom priopćenju upravo u istom županijskom odjelu, ističe virski načelnik, pa navodi začuđujuće i apsurdne momente:

To je tragikomična situacija. U priopćenju iz Zadarske županije doslovno se kaže: jest, učinili smo nezakonita djela, ali ona nisu baš toliko velika nego su mala, pa nas zbog toga nemojte dirati“.

Druga problematična situacija je pretpostavka županijskog odjela kako bi poništenjem građevinske dozvole investitoru bila nanesena šteta, o čemu je Kapović rekao sljedeće:

Kakva šteta?! Kome šteta?! Prvo, investitor nema nikakvu štetu jer nije ni konzumirao dozvolu za koju je od početka znao da je nezakonita, zbog čega je brže-bolje na gradilište ušao prije roka. Drugo; šteta je napravljena Općini Vir koja je u projekt rekonstrukcije državne ceste D-306 uložila 15 milijuna kuna, a s pripadajućim kamatama potencijalna šteta po Općinu iznosi i 30 milijuna kuna“.

Kritikom nepotpisanog priopćenja iz UO Zadarske županije, odnosno njegovim sadržajem, porukama i činjenici da oponira institucijama RH, slučaj gradnje benzinske pumpe nije zatvoren niti iz daleka. Općina Vir tako nije odustala od najave podnošenje kaznene prijave zbog zloporabe ovlasti i tužbe za nanesenu štetu, ali je rok pomaknut na neodređeno vrijeme dok dokumentacija spornog predmeta ne bude vraćena iz Ministarstva graditeljstva. Također, za sada je riječ tek o ispitivanju nezakonitosti upravnog postupka i bez procjene postupanja odgovornih osoba koja ukazuju na osnovanu sumnju u počinjenje kaznenih djela.

Iz tog je razlog Općina Vir već pokrenula postupke pred USKOK-om i nadležnim tijelima MUP-a – još je istaknuto u zaključku na pressici u Općini Vir koju su pored načelnika Kapovića, zastupali još njegov zamjenik Antonio Vučetić i pročelnice općinskih odjela Paola Žepina i Katarina Radović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...