Nakon 9 dana izolacije HGSS se uspio probiti do Rade u Mazin: “Živi smo!”

“Živi smo”, kroz smijeh u slušalicu govori Indexu Rada Vojnović iz Mazina, sela kod Gračaca koje je do prije dva sata bilo potpuno odsječeno od svijeta.

Naime, danas, nakon devet dana snježne izolacije, dva HGSS-ovca su se uspjela probiti do Radine obitelji i donijeti joj nužne namirnice i lijekove.

Zaboravljeno selo

Mazin je posljednjih dana, dok Hrvatskom bjesni ledeno nevrijeme, bio zaboravljen. Bilo je doslovno nemoguće ući i izaći iz njega. Nemaju liječnika, nemaju trgovine, nemaju interneta.

Rada je dijabetičarka kojoj su hitno trebali lijekovi. Zapela je s mužem, kćeri, zetom i četvero unučadi. Jedno od djece, ono najmlađe, staro je samo godinu i pol, a ne smije piti mlijeko zbog zdravstvenih problema. Tolerira samo ono bez laktoze, a do njega je danima bilo nemoguće doći.

Index je u nedjelju uspio stupiti u kontakt s 52-godišnjom Radmilom Vojnović. Razgovarala je stojeći uz prozor jer je to jedini način da uhvati telefonski signal dovoljno kvalitetan za razumljivu komunikaciju. Požalila nam se kako je pokušavala dovući zimsku službu da očisti snijeg koji je zameo Mazin, kako bi stanovnici mogli koliko-toliko normalno funkcionirati.

“Poslovna tajna”

Stjepan Knežević, nadcestar i voditelj zimske službe u Gračacu, rekao nam j kako je slao najjači stroj koji su imali, ali se nije uspio probiti.

Rada nam je otkrila kako joj je Knežević rekao da probijanje do Mazina košta deset tisuća kuna. U razgovoru za Index, on je opovrgnuo njene riječi. Nije nam htio otkriti koliko zbilja košta čišćenje puta do ovog sela, pravdajući se “poslovnom tajnom”.

Međutim, nakon pisanja Indexa, danas se u Mazin probila pomoć.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...