Osjećate li se sada staro? Ove popularne pjesme slave okruglih 20 godina

Nije floskula kad kažemo da vrijeme leti, a to se može osjetiti i po pjesmama za koje mislimo da su “jučer izašle”, a od njihovog izlaska prošlo je mnogo godina. Neki od brojnih hitova za koje mislimo da nisu  stari ove će godine obilježiti 20. godišnjicu objavljivanja. Prisjetit ćemo se 10 najvećih hitova 1998., piše Večernji.

1. Britney Spears – …Baby One More

Time Prva asocijacija na Britney je i njen prvi hit, koji je izašao u listopadu 1998. Napisao ga je i producirao Max Martin, čovjek koji je u posljednja dva desetljeća napisao nebrojeno hitova. Pjesma koju je pjevala tada 17-godišnja Britney govori o djevojčici koja žali njezinu prethodnu odluku o prekidu s dečkom. Bio je to fantastičan uspjeh mlade pjevačice jer je njen debitantski singl došao do broja 1 na top-listama svih zemalja u kojima je pjesma izašla.

2. Believe – Cher

Plesni podiji krajem 1998. bili su puni kad bi DJ pustio “Believe”, prvi singl s istoimenog albuma Oskarovke Cher. Zanimljivo je da je Cher novim albumom napravila zaokret u karijeri s pop-rocka na plesnu glazbu, čime je ciljala na mlađu publiku. I pogodila je, jer je pjesma bila jedan od najvećih hitova te godine. Cher je u ovoj pjesmi među prvima počela koristiti i vokalni efekt auto-tune, koji je kasnije postao nezaobilazan u brojnim hitovima.

3. Frozen – Madonna

I Madonna je te godine modernizirala produkciju na albumu “Ray Of Light”. U pomoć je pozvala producenta Williama Orbita, koji joj je donio novi zvuk. Prvi singl s albuma bio je hit “Frozen”, koji je odmah debitirao na prvom mjestu britanske top-liste. Prati ga i odlični spot u režiji Chrisa Cunninghama, sniman u kalifornijskoj pustinji.

4. I Don’t Want To Miss A thing – Aerosmith

I grupa Aerosmith se te godine okrenula mlađoj publici, a ovu pjesmu napisala im je Diane Warren, najpoznatija po pisanju glazbe za filmove. “I Don’t Want To Miss A Thing” snimljena je za film “Armageddon” u kojem je uz Brucea Willisa glumila i Liv Tyler, kći frontmana Aerosmitha Stevena Tylera. Bio je to prvi broj 1 u Americi za Aerosmith nakon punih 28 godina te im je to zasad i najveći hit u karijeri.

5. The Boy Is Mine – Brandy & Monica

Najprodavaniji singl te godine u Americi bila je pjesma “The Boy Is Mine”, koja se prodala u čak 2,6 milijuna primjeraka. Duet Brandy i Monice inspiriran je duetom “The Girl Is Mine”, kojeg su 1982. izveli Michael Jackson i Paul McCartney. Pjesma je postala broj 1 u mnogim svjetskim zemljama, a curama je donijela i tri nominacije za nagradu Grammy.

6. Fatboy Slim – The Rockafeller Skank

Postoji li netko tko te godine nije zaplesao na ovu pjesmu i pjevao: “Right about now, the funk soul brother / Check it out now, the funk soul brother”? Fatboy Slim u njoj je iskoristio semplove četiriju različitih pjesama, a zanimljivo je da uopće nema autorska prava na nju, nego ih u jednakim omjerima dobivaju autori pjesama iz kojih je Slim “posudio” semplove.

7. Stardust – Music Sounds Better With You

Tih godina na svjetskim top-listama eksplodirala je francuska plesna glazba, a najveći hit isporučio je trojac Stardust. Jedan od njih, Thomas Bangalter, član je dua Daft Punk, pa je i očita poveznica s njima. Iako su polučili ogroman uspjeh i postali jedan od najprodavanijih singlova u Velikoj Britaniji te godine, Stardust više nije snimio singl u ovoj postavi.

8. When You Believe – Mariah Carey & Whitney Houston

Pop-dive Mariah i Whitney udružile su snage i otpjevale pjesmu “When You Believe” za DreamWorksov crtić “Princ Egipta”. Unatoč velikoj reklami pjesma je došla samo do 15. mjesta na američkoj top-listi, a veći uspjeh postigla je u europskim zemljama. Ipak, najveća nagrada stigla je nakon nekoliko mjeseci – osvojila je Oscara za najbolju pjesmu.

9. Shania Twain – You’re Still The One

Shania Twain najprodavanija je country glazbenica svih vremena, a ova pjesma bila joj je proboj u pop-glazbu. I uspjela je! Riječ je o autobiografskoj pjesmi koju je napisala s tadašnjim suprugom, poznatim glazbenim producentom Muttom Langeom, koji je od nje stariji 17 godina. Devedesetih godina pričalo se kako je s njim u braku samo radi karijere, pa je ova pjesma bila svojevrsni odgovor na te glasine.

10. Jugo – Marijan Ban i Giuliano

I za kraj ovog pregleda prisjetit ćemo se najvećeg domaćeg hita 1998. godine. Glazbu za “Jugo” napisao je Tomislav Mrduljaš, a tekst Jasminka Bralić i Šime Gržan. Prema riječima samih autora, „Jugo“ se dogodilo slučajno i od trenutka stvaranja do danas u njima budi lijepe i dobre osjećaje. Za pjesmu se posložilo mnogo dobrih stvari, a na kraju je i nagrađena Porinom za pjesmu godine i za hit godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...