Povodom stradanja nevinih žrtava Medviđe prikazuje se film Luke Klapana Glas Medviđe

Povodom još jednog tužnog sjećanja na nevine civilne žrtve Medviđe u petak 9. veljače u Obrovcu se organizira prikazivanje filma “Glas Medviđe” za učenike Srednje škole Obrovac. Film će se prikazati u tamošnjem Domu kulture s početkom u 12 i 30 sati. Istoga dana u 19 sati film “Glas Medviđe” također će se prikazati i u benkovačkoj Gradskoj knjižnici te u Gradskoj vijećnici Grada Biograda na Moru.

U Medviđi 9. veljače 1993. godine ubijeno desetero mještana zaseoka Erstići. Najmlađa žrtva Mira Erstić imala je 18, a najstarija Šimica Erstić 88 godina. U četničkom napadu ubijeni su: Dujo Erstić (1937.), Jeka Erstić (1942.), Petar Erstić (1944.), Jeka Erstić (1947.), Ivan Erstić (1920.), Jeka Erstić (1929.), Stoja Erstić (1932.), Šimica Erstić (1905.), Stoja Erstić (1931.) i Mira Erstić (1975.). Masovni zločin u Medvđi koji su tada počinili pripadnici srpskih paravojnih jedinica tek je jedan u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu u dubini okupiranog teritorija tijekom Domovinskog rata.

U Medviđi je u Domovinskom ratu ubijeno ukupno 18 civila. Tijekom rata ubijeno je još osam Medviđana: Božo Demo (1910.), Ivan Mršić (1934.), Šime Serdarević (1912.), Ika Serdarević (1926.), Ivan Adžić (1959.), Marko Genda (1944.), Anka Pilipović (1936.) i Marko Šarić (1937.).

Mnogi su Medviđani Hrvati u osvit Domovinskog rata ostali u svom selu vjerujući kako se dugogodišnji zajednički suživot sa Srbima neće izokrenuti u mržnju i neprijateljstvo. Međutim, stvarnost se pokazala sasvim drukčijom od njihovih očekivanja, dio je to sinopsisa dokumentarnog filma Glas Medviđe autora Luke Klapana koji podsjeća na taj stravičan zločin počinjen nad hrvatskim civilima za vrijeme Domovinskog rata u Medviđi. Naime odmah nakon akcije Maslenica u tadašnjoj takozvanoj Krajini uz nedaleku liniju razgraničenja po selima su se učestalo čuli pucnji i granate jer se nad Hrvatima koji su ostali na svojim ognjištima provodila odmazda za tu uspješno provedenu oslobodilačku akciju Hrvatske vojske. Iako su počinitelji u većini ubojstava poznati nevine žrtve ni nakon četvrt stoljeća nisu dočekale pravdu.

Dokumentarni film Luke Klapana Glas Medviđe snimljen je prošle godine u produkciji Udruge FFVAL i dijelom uz financijsku podršku Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije. Premijera filma održana je u Zadru, prikazivanje je potom uslijedilo u Drnišu, Vodicama, Zagrebu, Orahovici i Šibeniku, a vrijedno je spomenuti i to kako će priliku za pogledati dokumentarac imati i riječka publika gdje će se projekcija održati 1. ožujka u dvorani tamošnjeg Državnog arhiva. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...