Cestitka_Uskrs

Pravi vjernici Valentinovo trebaju slaviti danas. Doznajte zašto!

Kalendar se ove godine poigrao kršćanskim svetkovinama i pučkim običajima. Prvi put od 1945. početak korizme, Čista srijeda, pada na isti dan kada i Valentinovo. Dok je Čista srijeda jedan od dva dana u liturgijskoj godini tijekom kojih su obavezni post i nemrs, blagdan svetog Valentina u novoj tradiciji označava praznik zaljubljenih. Kako onda uskladiti post i nemrs s romantičnom večerom u restoranu uz šampanjac? Ako ste praktični vjernik, nikako. Čista srijeda trebala bi biti važnija od Valentinova

Nakon pokladnog utorka kada si po tradiciji narod daje oduška i veseli na maškarama zbijajući razne psine, slijedi Čista srijeda – dan tišine i pokore -što je ujedno početak korizme, perioda od 40 dana prije Uskrsa.

Ove godine Čista srijeda pada 14. veljače, kada je i Valentinovo. Dan zaljubljenih više nema previše veze sa svecem po kojem je dobio ime. Komercijalna varijanta podrazumijeva romantičnu večeru, ruže, čokoladu, šampanjac…

Stoga se postavlja pitanje kako bi se katolici trebali postaviti? Što je bitnije,Valentinovo ili Čista srijeda?

Odgovor na to pitanje koje je mučilo i američke vjernike, otkuda i dolazi komercijalna varijanta Valentinova, dao je američki biskup Richard Malone.

‘Čista srijeda i Veliki petak jedina su dva dana u godini kada su post i nemrs obavezni… Oni koji su navikli slaviti Valentinovo neka to učine dan prije. Neka ga spoje s pokladnim utorkom’, poručio je biskup, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...