Rektorica Vican: “Martina Ćarković i Ana Bajok su ponos našeg Sveučilišta”

Dvije zadarske studentice-sportašice pronijele su ime svoga Sveučilišta u cijeloj Hrvatskoj – Martina Žarković s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu osvojila je prvo mjesto i zlatnu medalju u kategoriji do 52 kg na Studentskom prvenstvu Hrvatske u džudu u Zagrebu, dok je Ana Bajok, studentica talijanistike i filozofije, osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju na 100 metara leđno na Studentskom prvenstvu Hrvatske u plivanju koje je održano u Vukovaru. Tim povodom u rektoratu ih je jučer primila rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican s prorektorima, izv. prof. dr. sc. Nedjeljkom Balić Nižić, izv. prof. dr. sc. Ivankom Stričević te prof. dr. sc. Josipom Faričićem.

U ugodnoj atmosferi Ana i Martina prepričale su svoj put do uspjeha, ali i način na koji su došle studirati u Zadar. Dok je Martina planirala upisati DIF u Splitu, Ani je Zadar bio prvi izbor, ispred Zagreba i Rijeke.

Zadar je drugačiji od drugih gradova, ima dušu, prekrasno je hodati njegovim ulicama i radujem se vremenu koje ću provesti ovdje. Zahvaljujem svojim roditeljima što su mi omogućili studiranje u drugom gradu“, rekla je Ana.

Ja sam isto došla u Zadar i ostala ovdje, nadam se da ćete u daljnjem studiranju ostati oduševljeni Sveučilištem i gradom. Nadmašili ste naša očekivanja, istaknuli se između ostalih 5.500 studenata, pa Vam iskreno čestitam uime svih 600 zaposlenika“, čestitala im je rektorica Vican.

Ana se plivanjem bavi od četvrte godine života. Zbog diskus hernije u srednjoj školi prestaje s aktivnim plivanjem i posvećuje se radu s malim plivačima, no dolaskom u Zadar ponovno počinje plivati. U prosincu prošle godine u Vukovaru nastupa s kolegom Matom Pavićem i postiže sjajne rezultate. “Bila mi je čast što mogu nastupati za Sveučilište u Zadru”, kaže Ana, koja je osim zlata na 100 m leđno, osvojila i dva treća mjesta i dvije brončane medalje na 50 m i 100 m leptir.

Za Martinin izbor sporta “kriva” je mama, koja se također u mladosti okušala u džudu, a kada se otvorio klub u blizini njihove kuće u Kaštelima, nagovorila ju je da pokuša i ona. Iako se u početku malo i opirala, smatrajući da se radi o muškom sportu, zavoljela ga je i ostala u njemu.

Zna biti zadirkivanja, kada čuju da sam džudašica dečki me pitaju hoću li se potući, no kada malo proguglaju i vide moje uspjehe više se ne iščuđavaju“, govori krhka Martina, kojoj kao da ni rektorica na vjeruje da se bavi ovim sportom.

Džudo je jako zanimljiv sport, izvrstan za motoriku i psihosomatski razvoj, inteligencija natjecatelja stalno je na visokoj razini. Traže se brze odluke, čitanje protivnika, sve se brzo događa“, objašnjava voditeljica Centra za tjelovježbu i studentski šport Sveučilišta u Zadru dr. sc. Gordana Ivković, koja je s dr. sc. Tonćijem Jerakom, predsjednikom Sportskog akademskog saveza Sveučilišta u Zadru, nazočila primanju. Djeca kojima je prvi sport bio džudo, ističu, kasnije su bili uspješnija u drugim sportovima. Svojim rezultatom Martina je stekla pravo nastupa na Univerzijadi koja će se održati 2019. godine u Napulju te na Europskome sveučilišnom prvenstvu 2019. godine u Zagrebu.

I Martina i Ana hvale studije koje su upisali. Martinu na ekologiji privlači mogućnost terenskog rada koja uključuje ronjenje, dok Ana hvali izvrstan raspored. I drugi studenti, kaže, hvale način na koji su dvopredmetni studiji organizirani. Na pitanje čime bi im Sveučilište moglo dati daljnji poticaj kažu kako bilo dobro kad bi se termini ispita mogli pomaknuti nekoliko dana u slučaju natjecanja.

Obje su podstanarke, zadovoljne su ali smatraju da je cijena smještaja previsoka. Martini je problem i činjenica da zbog iznajmljivanja turistima stan mora napustiti početkom lipnja, pa će na ispite dolaziti iz Kaštela. Prorektor Faričić rekao je kako će Sveučilište, sukladno donesenoj Strategiji, uskoro provesti ispitivanje ekonomskih prilika studenata, nakon čega će se pripremiti dodatne aktivnosti oko njihovog lakšeg smještaja.

Rektorica Vican na kraju druženja darovala im je torbu, knjige i majicu sa znakom Sveučilišta, poručivši kako će im i dalje biti potpora u nastojanju da budu i izvrsni studenti i sportaši i prijatelji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...