Rohatinski upozorava na novi krizni balon u Hrvatskoj

Bivši guverner Željko Rohatinski upozorava na novi krizni balon u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, on se krije u neusklađenoj tržišnoj i knjigovodstvenoj vrijednosti nekretnina.

Vlastiti kapital, odnosno samofinanciranje hrvatskih poduzeća u prosjeku je oko 40 posto. Kod malih i srednjih to je još manje. Ostatak su – krediti. Koliko je to loše razotkrilo se u krizi kada se pokazalo da poduzećima kronično nedostaje kapitala.

Disproporcija između novčanih tokova i vrijednosti iskazanih u bilanci otkrila je iluziju – da su poduzeća solventna i da mogu izvršavati svoje obveze.

Ako vi morate prodati zemljište i građevinski objekt da bi financirali kratkoročne obveze, cijena koju možete postići na tržištu je daleko manja od one koju imate u svojim knjigama“, ističe Rohatinski.

Situacija u kojoj će se napuhana vrijednost nekretnina otkriti nije nimalo fiktivna.

Dokle poduzeće ne dođe u situaciju, bilo u okviru redovnog poslovanja bilo u slučaju stečaja ili nekog drugog oblika prekida poslovanja, da mora svoja dugovanja izvršavati prodajom imovine čija vrijednost je daleko veća u knjigama nego na tržištu“, kaže bivši guverner.

U tom se trenutku potencijalni problem pretvara u stvarni. Balon zapravo postoji od početka krize i nije ispuhan. A nije ispuhan zato što vlast nikada nije shvatila koliko je stvar ozbiljna. Problem manjka kapitala u poduzećima nije samo problem banaka i HNB-a, neće ga riješiti samo tržište i stoga traži zajedničku akciju monetarne i fiskalne politike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...