Sutra svi na posao na dva kotača; Zadar sudjeluje u Međunarodnom danu zimskog bicikliranja

U povodu Međunarodnog dana zimskog bicikliranja na posao, Sindikat biciklista će u petak, 9. veljače, od 7,30 sati na tajnim lokacijama dijeliti biciklističke doručke građanima koji se na posao upute biciklima, a program će se nastaviti i u poslijepodnevnim satima, najavljuju iz sindikata.

Nakon dijeljenja doručaka, Sindikat biciklista poziva na zajedničku vožnju u popodnevnim satima koja će završiti u Vintage Industrial Baru gdje će se, u atmosferi tropske plaže, biciklisti moći zagrijati nakon zimske vožnje, dok će u večernjim satima svirati bend Ljetno kino.

Sa završetkom vožnje bit će najavljen i proljetni festival Pedalafest -bienalni festival, koji slavi kulturu urbanog bicikliranja, a održava se od 25. do 27. svibnja u Art parku, Chillout hostelu i Vintageu, stoji u priopćenju.

Nakon tri uzastopne pobjede po broju prijavljenih biciklista, Zagrepčani ove godine drže visoko četvrto mjesto među gradovima gdje se biciklom ide na posao i po hladnom vremenu. Vodstvo je preuzeo Novi Sad, a slijede ga američki gradovi Denver i Boulder, čijih se najviše građana registriralo na “winterbiketoworkday”.

“Neovisno o vremenskim uvjetima mnogo ljudi se odazvalo u prosinačkoj kampanji, osvojili su zanimljive nagrade, a velik dio njih nastavilo je voziti bicikl i dalje. Svrha kampanja je upravo da građani pokušaju biciklirati i u hladnijem dijelu godine. Možemo samo čestitati Zagrepčanima što su bicikl prihvatili kao uobičajeno prometalo gradom”, poručili su iz Sindikata biciklista.

Sindikalci se nadaju da će se trend povećanja svakodnevnog bicikliranja nastaviti i ubuduće. Gradske službe pozivaju da ne koriste biciklističke staze za odlaganje snijega nego da omoguće građanima sigurno kretanje biciklom na putu do posla.

I Hrvatska drži čvrsto četvrto mjesto u ukupnom poretku zemalja koje sudjeluju u Međunarodnom danu zimskog bicikliranja na posao jer, osim Zagreba, registrirali su se i građani Varaždina, Osijeka, Splita, Rijeke, Pule, Zadra, Makarske, Čakovca, Bjelovara, Virovitice i Vinkovaca, a pohvale ponovno idu i Sutivanu na Braču s velikim brojem registriranih biciklista, ističe se u priopćenju.

Inicijativa zimskog bicikliranja pokrenuta je 2013. u Kanadi kao prijateljsko natjecanje među gradovima i zemljama svijeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...