Cestitka_Uskrs

Tijekom prošle godine stranci pokazali najveći interes za kupnju kuća u Zadru

2017. godina protekla je u znaku oporavka tržišta i porasta prodaje nekretnina, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je najveća potražnja vladala za stanovima u Zagrebu, dok su kuće bile najtraženije na osječkom području.

Uz Zagreb, Split, Zadar i Pulu koji su lani posjetiteljima oglasnika Crozilla.com bili najpoželjniji gradovi za kupnju stanova, domaće su potencijalne kupce zanimali i oni u Osijeku, a strane u Makarskoj. Potencijalni strani kupci koji su tijekom 2017. godine putem oglasnika Crozilla.com tražili stanove za prodaju, u najvećem su broju dolazili iz BiH, Njemačke, Švicarske, Slovenije i Austrije.

Najtraženiji grad za kupnju stanova tijekom 2017. godine bio je Zagreb, a putem oglasnika Crozilla.com najčešće su se tražili oni na području Centra, Trešnjevke, Maksimira, Jaruna, Dubrave i Španskog.

Antonija Mikšić iz zagrebačke agencije za nekretnine Opereta d.o.o. rekla je kako njihova statistika pokazuje da su lani najprodavanije bile nekretnine u zoni tramvaja – u širem centru i Novom Zagrebu, ali i u obiteljskim kvartovima na zapadnom dijelu grada kao što su Špansko i Malešnica.

„Dvosobni i trosobni stanovi su bili najtraženiji, pri čemu su dvosobni najviše išli u svrhu investicije (danas je puno pametnije i korisnije investirati u nekretninu nego stavljati novce na banku i računati sa štednjom jer je kamata na štednju zbilja neisplativa), a trosobni za rješavanje stambenog pitanja gdje je uvelike utjecaja imao i sam APN koji je doveo do povećane potražnje, a i porasta te stabilizacije cijena na tržištu.“- rekla je Mikšić za Crozilla.com.

Stanovi za najam lani su se najviše tražili na području Zagreba, Zadra, Rijeke i Splita, a pritom su garsonijere i stanovi manjih površina bili izrazito traženi.

Najveći interes za kućama u Osijeku

Tijekom 2017. godine na oglasniku Crozilla.com kuće u Osijeku bile su najtraženije. Naime, na tom su području nekretnine znatno jeftinije no u brojnim drugim gradovima, a tijekom prošle godine njihova je prosječna cijena iznosila tek 606 eura po „kvadratu“.

Osim osječkih, tijekom 2017. godine, na oglasniku Crozilla.com iznimno su mnogo bile tražene i kuće u Zadru, Zagrebu, Puli, Poreču i Samoboru.

Potencijalne strane kupce najviše je zanimala ponuda kuća na području Zadra, a Monika Sunara, vlasnica i direktorica agencije za nekretnine Adria team real estate d.o.o. rekla je kako su stranci najčešće kupovali one u rasponu cijena od 180.000 do oko 570.000 eura. „Stranci su najviše tražili i kupovali kuće apartmanskog tipa, onda samostojeće kuće u prvom redu do mora, potraživali su nekretnine najviše do 200 metara od plaže i s pogledom na more.“

Osim na zadarskom području, potencijalni strani kupci, najčešće oni iz Švicarske, Njemačke, Slovenije, BiH i Austrije, putem oglasnika Crozilla.com pretraživali su i kuće koje se prodaju u Crikvenici, zatim na području Istre, Makarske te Vira i Umaga.

Strance zanimaju zemljišta na moru

Zagreb, Zadar, Pula, Poreč i okolica grada Zagreba područja su u kojima se lani na oglasniku Crozilla.com najčešće pretraživala ponuda građevinskih zemljišta. Stranci su, pak, više bili zainteresirani za ona na moru, najviše na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, a pritom se najčešće radilo o potencijalnim kupcima iz Poljske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Švicarske i Austrije.

Kada je riječ o poljoprivrednim zemljištima, najtraženija su bila ona koja su se prodavala u okolici Zagreba, zatim na Krku, u Zagrebu, Splitu, Puli i Umagu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...