Tko je šef Podravke iz Zadra? Postavljen je stranački, ima dosje radi prometne u kojoj su poginula dvojica mladića

Posljednjih dana kao jedan od najvažnijih faktora u sve zamršenijoj priči oko Agrokora pojavljuje se predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, čovjek prilično zanimljive biografije.

Pucar je, uz to što je na čelu Podravke, predsjednik udruge velikih dobavljača Agrokora koja je danas s premijerom Plenkovićem održala sastanak u vladi o nasljedniku dosadašnjeg vladinog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka.

Upravo se Pucar prošloga petka našao u pravom malom skandalu kada se posve slučajno otkrilo da prima upute od ni više ni manje nego predsjednika sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića, poznatijeg kao Njonjo, piše Index.

Novinar RTL-a Josip Antolić, naime, slučajno je čuo kako šef Podravke i Udruge dobavljača ponizno sluša Jandrokovića koji mu na speakerphone diktira upute što treba reći na konferenciji za medije.

“Molim vas da uputimo pozitivnu poruku, da se podrži ova priča vlade…”, pričao je Njonjo Pucaru u telefonskom razgovoru koji je čuo i novinar. On tvrdi da su, kad su Pucar i njegov kolega shvatili da njihov razgovor nije tajan, poručili jednom djelatniku da novinaru prenese poruku “da ništa nije čuo”.

Sve se to događalo tijekom sastanka dobavljača koji se u petak održao u zagrebačkom sjedištu Podravke. Da je Pucar dobro shvatio i poslušao Jandrokovićeve upute vidjelo se na kasnijoj press konferenciji.

“Ono što bi htjeli je poslati poruku svima da je destabilizacija ovog procesa ujedno i destabilizacija hrvatskog gospodarstva! Nitko nije htio destabilizirati taj proces i, ponavljam, svi oni koji u ovom trenu pokušavaju to raditi ne rade u interesu hrvatskog gospodarstva!” zajapurio se nakon Njonjine intervencije Pucar na press konferenciji.

HDZ ga postavio na čelo Podravke, bio je kandidat Gorana Marića

A na pitanje zašto je Jandroković uopće zvao Pucara i zašto ga je ovaj toliko revno poslušao, odgovor bi  mogla dati činjenica o tome kako je Pucar uopće došao na čelo najveće hrvatske prehrambene kompanije.

Pucar je predsjednik Uprave Podravke postao u veljači prošle godine, nakon što je HDZ odlučio sa čelnog mjesta te kompanije smijeniti SDP-ovca Zvonimira Mršića. Javna je tajna da je upravo Pucara na to mjesto gurao ministar državne imovine i bivši nogometni sudac Goran Marić.

O tom se imenovanju mnogo govorilo u medijima jer se do kraja nije znalo čiji će se utjecaj pokazati jačim, onaj Gorana Marića ili onaj Damira Krstičevića. Ministar obrane imao je, naime, svog kandidata Gordana Kolaka, a navodno je čak i kuvertirao ostavku jer njegov kandidat nije bio izabran za novog šefa Podravke.

Pucar je inače bio član Uprave Podravke u vrijeme afere Spice. Jedino on i Miroslav Vitković tada od Podravkine uprave nisu završili u pritvoru pa ih je Nadzorni odbor te kompanije ovlastio da upravljaju kompanijom.

Karijeru je 2012. godine nastavio u Zvečevu, a iz te kompanije je otišao 2016. godine. U 2017. je Zvečevo završilo u predstečaju. Propast Zvečeva krenula je nakon eskalacije krize u Agrokoru. Među blokiranim Agrokorovim dobavljačima našlo se i Zvečevo, ali nakon toga nisu uspjeli stabilizirati poslovanje.

Za njegovog šefovanja Podravkom srozala se dionica kompanije

A kako Pucar upravlja Podravkom u godini dana otkad je na čelu te kompanije? Pa, ako je suditi prema cijeni dionice Podravke, ne baš najbolje. Kad je Pucar lani preuzeo vođenje kompanije, dionica je vrijedila 435 kuna. Na današnji dan vrijedi 255 kuna.

U srijedu bi Uprava i Nadzorni odbor Podravke trebali razmatrati financijske izvještaje za prošlu godinu, a sigurno je da snažan utjecaj na te rezultate ima i kriza u Agrokoru, s obzirom na to da je Podravka jedan od najvećih dobavljača posrnulog koncerna, pa je Pucar itekako zainteresiran za rasplet te priče.

No ako je suditi prema njegovom poslušnom prenošenju Jandrokovićevih uputa, Pucar “podržava pozitivnu priču vlade”.

Pozitivnu priču u Podravci očito ne vide ulagači koji su srozali dionicu te kompanije za preko 40 posto. Naravno, treba uzeti u obzir i da je uslijed krize u Agrokoru cijelo dioničko tržište, indeks Crobex, pao za 19 posto, no dionica Podravke pala je dvostruko više.

Autom usmrtio dvoje ljudi, vozio je 174 km/h

Pucarova poslovna biografija nije naročito bogata. Osim u Podravci i Zvečevu, radio je još tek u Gavriloviću gdje se zaposlio kao trgovački putnik. Zvonimir Mršić, kojeg je Pucar zamijenio na čelu uprave Podravke, inače je rekao da je Pucar kad je prvi put odlazio iz Podravke dobio otpremninu u iznosu milijun kuna.

No osim poslovne biografije, Pucar ima i jedan neugodan detalj iz privatnog života. U travnju 2010. godine automobilom je skrivio tešku nesreću u kojoj su poginula dvojica mladića. Pucar se vozeći službeni Audi u vrijeme dok je bio Podravkin menadžer neoprezno prestrojio u desni trag prilikom čega je udario u automobil u kojem su se vozili 31-godišnji Miroslav Munjas i njegov prijatelj, 26-godišnji Nikola Lekšić, obojica iz Bjelovara.

Pucar je, utvrđeno je na sudu, vozio 174 kilometra na sat.

Pucar je prvo bio osuđen na 18 mjeseci zatvora, no viši sud mu je smanjio kaznu, a kako je osuđen na manje od godinu dana zatvora kaznu je izdržavao u poluotvorenom tipu kaznionice. Tako je mogao odlaziti na posao izvršnog direktora u Zvečevu s radnim mjestom u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...