SUTRA U HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU

Uprizorenje romana Lade Vukić “Specijalna Potreba”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Sutra će se u maloj dvorani HNK Zadar s početkom u 20 sati prikazati predstava Specijalne potreba, kazališno uprizorenje najboljeg romana VBZ-a i Tisak Medije u 2016. zadarske autorice Lade Vukić, u režiji i dramatizaciji Žane Bumber te u izvedbi Glumačke radionice HNK Zadar.  Igraju: Leon Cerić, Daniela Bjelanović, Mimi Zadarski, Danijela Berišić Antić, Filip Panza i Ante Dujić.

“Specijalne potreba” je roman koji afirmira ono nešto autentično ljudsko u nama. Hrabar i potresan tekst koji je tako napisan da čitajući ga, postajemo bolji ljudi.”

– Volim knjige kroz koje progovara dijete. Zato što djeca vide srcem, a ne očima. Emil Vidić je protagonist ovog hrabro i plemenito napisanog romana. Iako je još mali dječak, od svega 10 godina, on ima veliko srce. On je dijete s posebnim potrebama. Ima selektivni mutizam (poremećaj govorne komunikacije) i hendikep s nogom…ali ima i čudesan sluh. Čuje sve ono što “normalni ljudi” ne čuju. Čuje i ono što ne želi čuti. Čuje kad netko laže ili kad je žena trudna. Čuje gluhoću svijeta koji ga okružuje. Zbog toga je drugačiji i zbog toga mu okolina nije sklona. Živi sam s majkom u unajmljenom stanu u “nekom gradu” u Dalmaciji. Živi tu negdje među nama i ima specijalnu potrebu za ljubavlju, kaže Žana Bumber te dodaje:

– Predstava se bavi poticanjem razumijevanja i empatije prema drugačijima, osobama s invaliditetom i starijim osobama koje su prepuštene same sebi. Progovara o temama obiteljskog nasilja, nemogućnosti zaposlenja, uniformiranog školstva i samohranog roditeljstva u svrhu senzibiliziranosti i edukacije. Velika nam je želja potaknuti ljubav prema čitanju, posebno kod djece.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar